2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Kiutasítják Izraelből a Human Rights Watch jogvédő szervezet helyi vezetőjét

A jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította Omar Sakír, a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet izraeli és palesztin területekért felelős helyi vezetőjének fellebbezését kiutasítása ellen, akinek így két héten belül el kell hagynia az országot - jelentette a Háárec című újság honlapja kedden.

  • Kiutasítják Izraelből a Human Rights Watch jogvédő szervezet helyi vezetőjét

A 2016 óta Izraelben élő, amerikai állampolgár Omar Sakír tartózkodási engedélyét azért vonták be tavaly májusban, mert a hatóságok szerint támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat. Ügyvédei bejelentették, hogy az elutasítás ellen a legfelsőbb bírósághoz fognak fellebbezni.

Sakír tartózkodási engedélyét Arie Deri belügyminiszter vonta vissza "Izrael-ellenes tevékenység" vádjával. Dery a stratégiai ügyek minisztériuma által elfogadott irányelv alapján döntött, amely szerint kiutasítható, aki, mint Sakír Twitter fiókjával tette, "gyakran továbbadja és megosztja a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom üzeneteit".

A kerületi bíróság később felfüggesztette a májusi ítéletet, de nem állította le a jogi eljárást. Sakír a kaliforniai Stanford Egyetemen szerzett jogi doktori diplomával rendelkezik, és úgy véli, hogy az ellene irányuló fellépés része a HRW, és általában az emberi jogi aktivisták elleni szélesebb állami zaklatásnak. Noha hónapokkal ezelőtt megszületett az elsőfokú bírósági döntés Sakír kiutasításáról, de azóta is Izraelben maradt.

Ügyvédje bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg fellebbezésük első fokú elutasítását, amely szerint május elsejéig el kellene hagynia Izraelt. A HWR közölte, hogy nem támogatják az Izrael elleni BDS mozgalmat, tevékenységük kizárólag az 1967-ben megszállt, Jordániától elfoglalt területekre vonatkozik.

"Az izraeli hatóságoknak inkább az emberi jogok súlyos megsértésének megszüntetésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig az erről jelentéseket készítő csoportok elhallgattatására" - nyilatkozta Tom Porteou, a Human Rights Watch helyettes programigazgatója.

"A bojkott-aktivistáknak meg kell érteniük, hogy az Izrael és polgárai elleni BDS tevékenységért fizetniük kell. Egy külföldinek sincs joga Izraelben élni, jól érezni magát a nép körében, és közben fellépni a polgárok ellen""- mondta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter a döntés után.

Jeruzsálemben 2017-ben törvényt fogadtak el, amely megtiltotta a belépést az országba minden olyan külföldinek, aki tudatosan, nyilvánosan felhívást intéz Izrael bojkottálására, de ezt első alkalommal alkalmazták olyan személlyel szemben, aki már az országban tartózkodik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ezernél is több választási plakátja van a pécsi polgármesternek + videó

Ezernél is több választási plakátja van a pécsi polgármesternek + videó

Plakát cunamival árasztotta el Pécset a város balliberális polgármestere. Becslések szerint több mint 1000 választási táblát tetetett ki a városvezető. A Momentum korábbi politikusa szerint, Péterffy kampányát olyan pénzből finanszírozzák, amely egy korábbi megkérdőjelezhető kifizetésből származik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!