2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Karácsonyi vásár a merényletek árnyékában

A tavalyi merénylet után újból megnyílt a karácsonyi vásár Strasbourgban. Komoly biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a városban. Mintegy 500 egyenruhás és civil rendőr vigyáz a rendre. A helyiek azt mondják bár a félelem mindenkiben ott él, nem engednek az ünnepi hangulatból.

  • Karácsonyi vásár a merényletek árnyékában

Mikulássapkában mérik a forralt bort Európa egyik legrégebbi karácsonyi vásárán.

300 árus várja a látogatókat. Az eladók bíznak abban, hogy a 2018-as decemberi terrortámadás miatt nem maradnak el a turisták.

A tavalyi merénylet ellenére reméljük, hogy idén is sokan jönnek el a vásárra. Mi mindenesetre nagy örömmel fogadjuk őket

- nyilatkozta egy francia árus.

Idén a hatóságok elővigyázatosságból biztonsági ellenőrző pontokat és úttorlaszokat állítottak fel valamint azt ígérték, hogy a korábbinál összehangoltabb intézkedéseket vezetnek be. Mintegy 500 egyenruhás és civil rendőr vigyáz a rendre.

Nagyon örülök neki, hogy a tavalyi tragédia után a hatóságok most éberebbek. Az embereknek meg kell érteniük, hogy szükség van ezekre az óvintézkedésekre

- mondta egy helybeli.

Éberségre intett a francia belügyminiszter is. A tárcavezető ugyanakkor azt kérte, hogy az emberek nyugalomban ünnepeljenek. A 450. karácsonyi vásár költségvetése mintegy 5 millió euró, ebből 1 milliót eurót a biztonsági intézkedésekre fordítottak.

2018 december 11-én szokás szerint több tucat ember nézelődött a karácsonyi forgatagban, amikor este 8 óra előtt egy terrorista tüzet nyitott a járókelőkre. Ezután kétszer is tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel és a katonákkal, de nem tudták feltartóztatni. A tettesnek sikerült elszöknie. A merénylő megállított egy taxit és azzal menekült el a merénylet helyszínéről.

A 29 éves elkövető egyébként szerepelt a nemzetbiztonságra veszélyes személyek listáján. Köztörvényes bűncselekmények miatt is ismerték a hatóságok Franciaországban és Németországban is, ahol lopásért ült börtönben, majd kiutasították az országból. A férfi ott radikalizálódott, emiatt figyelték a hatóságok. A merénylőt végül csak 2 nappal a vérengzés után találták meg és lőtték agyon az egyenruhások. A terrortámadásban 5 ember vesztette életét. Nemcsak a strasbourgi vásárt árnyékolta be véres akció. 2016-ban a berlini karácsonyi vásár forgatagába hajtott kamionnal az Iszlám Állam egyik katonája, megölve 12 embert.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!