2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Kanadában betilthatják a vallási tartalmú beszédet

Kanadában a vallási tartalmú megnyilvánulások ezidáig kivételt képeztek a „gyűlöletbeszédet” vagy antiszemitizmust tiltó törvények hatálya alól. Most azonban egy olyan törvényjavaslatról folyik a vita a kanadai parlamentben, amely megszüntetné ezeket a mentességeket – számolt be az Axioma.hu.

  • Kanadában betilthatják a vallási tartalmú beszédet

A kanadai jogszabályok két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják azokat, akik „bármely beazonosítható csoport ellen [szándékosan] gyűlöletet” szítanak. A C-367-os törvényjavaslat, amelyet tavaly ősszel nyújtottak be, azonban törölné a hatályos jogszabálynak azon bekezdését, amely mentességet biztosít a „vallási témában” vagy „vallási szöveg alapján” véleményt nyilvánítóknak.

Yves-François Blanchet, québeci parlamenti képviselő azzal indokolta a törvényjavaslat mögötti támogatását, hogy a vallási csoportoknak az együttélés érdekében fel kell áldozniuk a szólásszabadságukat.

„Ez az ár pusztán annyi lenne, hogy tartózkodni kell attól, hogy egy társadalmon belül nem megfelelő és indokolatlan kiváltságokat adjunk olyan embereknek, akik ezeket a béke és harmónia megzavarására használják, különösen, ha ezek a kiváltságok lehetővé teszik az ilyen emberek számára, hogy gyűlöletet szítsanak vagy halált kívánjanak másoknak valamilyen isteni hatalomba vetett hit alapján” – mondta. „Ez még inkább igaz egy olyan országban, amely azt állítja magáról, hogy világi, vagy azt állítja, hogy az egyház és az állam elkülönülten működik. Éppen ezért legfőbb ideje, hogy valaki cselekedjen.”

A kanadai keresztények úgy vélik, hogy ez a jogalkotási törekvés a biblikus szexuáletikára vonatkozó nézetek elfojtására irányul. Laura Klassen, a „Choice42” életpárti szervezet keresztény vezetője a Republic Sentinelnek azt nyilatkozta, hogy

az országában a hívők „elveszítenék a szólásszabadságunkat”, mivel innentől minden „evangéliumról szóló beszédet gyűlöletbeszédnek tekinthetnek.”

„Minden keresztény misszióra épülő szervezet is bajba kerülne” – mondta. „Az én szervezetemet már most is rendszeresen »terrorista szervezetnek« nevezik azok, akik ellenzik az abortuszellenes munkánkat.”

A telkes cikket az Axioma.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!