2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Külföld

Kanada döntése politikai üldözés Kína szerint

Elítélte pénteken Kína kanadai nagykövetsége a kanadai igazságügyi minisztérium döntését, amely értelmében megkezdődhet a kiadatási eljárás Meng Van-csou, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatója ellen, akit Washington a többi között az Irán elleni szankciók megsértésével vádol.

  • Kanada döntése politikai üldözés Kína szerint

A kínai nagykövetség közleménye szerint nem pusztán jogi ügyről van szó, hanem politikai üldöztetésről. Ha Kanada valóban tartaná magát a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás elvéhez, akkor elutasítaná az Egyesült Államok kiadatási kérelmét, és szabadon engedné Menget a kanadai kiadatási törvénnyel összhangban.

A kínai nagykövetség szerint a kanadai bíróság végleges döntéséből kiderül, hogy Kanada tartja-e magát az igazságszolgáltatás függetlenségének elvéhez. "Várunk és figyelünk" - áll a közleményben.

Washington januárban kérte Meng - a cég alapítójának lánya - kiadatását, arra hivatkozva, hogy ő és a Huawei megsértette az Irán ellen hozott amerikai szankciókat, banki csalást követett el, és ellopott amerikai ipari és kereskedelmi titkokat.

A kanadai igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást. Ennek első lépéseként március 6-án meghallgatást tartanak, amikor kitűzik a kiadatást kimondó következő meghallgatást. Meng Van-csou - akit decemberben tartóztattak le, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték Kanadában - tagadja a vádakat, és harcol a kiadatás ellen. A Huawei szerint "indokolatlanul üldözik" a vállalatot, ezért korábban is kérte, hogy Washington vonja vissza a Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot, és Kanada ne adja ki őt az Egyesült Államoknak. A kínai cég szerint leányvállalatai és fiókcégei minden országban betartják a vonatkozó törvényeket, és bár erőfeszítéseket tett arra, hogy egyeztessen az amerikai hatóságokkal, ők ezt elutasították.

Januárban a washingtoni igazságügyi minisztérium vádat is emelt a cég és pénzügyi igazgatója ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!