2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Japán sikeresen útnak indította a H3 hordozórakétát

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) sikeresen felbocsátotta a H3-as rakéta második tesztmodelljét szombaton.

  • Japán sikeresen útnak indította a H3 hordozórakétát

A H3 első repülése tavaly márciusban kudarcba fulladt, miután a földi irányítás 14 perccel a felszállás után megsemmisítette a rakétát, mert nem gyulladt be a második fokozat hajtóműje. Később a JAXA három lehetséges elektromos hibára vezette vissza a fiaskót, de azóta sem tudni, hogy pontosan mi volt a közvetlen kiváltó ok.

A JAXA szombati tájékoztatása szerint ezúttal gond nélkül beindult a második fokozat hajtóműve, és a rakéta Föld körüli pályára állt.

A H3 Japán legnagyobb folyékony üzemanyagú hordozórakétája. Hossza 63 m, átmérője 5,2 m, teherbírása 4-6,5 tonna. A rakéta fejlesztése 2013-ban kezdődött, a Mitsubishi Heavy Industries mintegy 200 milliárd jent (1,32 milliárd dollárt, 100 jen=240,63 forint) költött erre a célra.

Az új hordozórakéta egyes alkatrészeinek elkészítéséhez 3D nyomtatókat használtak, ami lehetővé tette az előállítási költségek csökkentését. Az indításonkénti költséget mintegy 5 milliárd jenre (33 millió dollár) sikerült leszorítani, míg a H-2A indításonként körülbelül 10 milliárd jenbe kerül.

A H2A rakétákat a 2000-es évek eleje óta használja a JAXA. Ez a világ egyik legmegbízhatóbb rakétája: 46 kilövésből 45 volt sikeres.

Azon kívül, hogy mintegy a felébe kerül a H3 indítása a H-2A-hoz képest, a teherbíró képessége 30 százalékkal nagyobb, ami szintén növelheti vonzerejét a lehetséges megrendelők körében.

Fotó forrása: Reuters

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyre nő a migránsbűnözés Spanyolországban + videó

Egyre nő a migránsbűnözés Spanyolországban + videó

Szaporodik a migránsok által elkövetett bűncselekmény Spanyolországban. Az elmúlt napokban újabb rablások történtek a dél-európai ország több régiójában, miközben újabb hajók érkeztek a Kanári-szigetekre Afrikából. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!