2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Indiában megállíthatatlan a járvány, Ausztráliában mellőzik az AstraZenecát

Ismét rekordszámú koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak Indiában. Napi szinten 130-140 ezer új beteget jegyeznek fel, ráadásul kevés az oltóanyag. Kínában eközben tovább mérséklődött a járvány, és folyamatosan immunizálják a lakosságot. Ausztrália pedig úgy döntött, hogy elővigyázatosságból csak a 70 évesnél idősebbeket oltják be az AstraZeneca készítményével.

  • Indiában megállíthatatlan a járvány, Ausztráliában mellőzik az AstraZenecát

Koronavírus elleni oltást kap egy nő az indiai Calcuttában. Az ázsiai országban is a vakcinától várják az áttörést a járvány elleni küzdelemben.

A pandémia visszaszorítását célzó erőfeszítéseknek azonban egyelőre továbbra sincs kézzel fogható eredménye. A hét második felében ugyanis ismét rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Újdelhi tájékoztatása szerint Indiában a megbetegedések száma jóval gyorsabban nő, mint a járvány tavalyi első hulláma idején. A kormány szerint ez elsősorban az emberek tömeges összejöveteleire és a maszk mellőzésére vezethető vissza. Komoly probléma továbbá az is, hogy nincs elegendő vakcina.

"A mutatók és az adatok riasztóak. Ehhez nem fér kétség. Sokan el sem tudják képzelni, mennyire súlyos a helyzet. Drámai emelkedést tapasztalunk a fertőzések terén, és ez sajnos várhatóan még rosszabb lesz"

- nyilatkozta egy orvos.

Indiában a pandémia tavalyi kezdete óta mintegy 13 millióan kapták el a vírust, amivel az 1,3 milliárd lakosú ország a harmadik a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

Rohamtempóban oltanak eközben a világ legnépesebb országában. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tájékoztatása szerint az ország 31 tartományában 150 millió adag vakcinát oltottak el.

Peking utasítása nyomán ráadásul további központokat jelölnek ki, ahol folytatják a lakosság immunizálását. Az oltási kampány 2020. decemberében kezdődött.

A világ legnépesebb országában mintegy 90 ezer koronavírusos esetet regisztráltak 2019 vége óta. Ugyanennyien gyógyultak meg, és 5 ezer alatt van a halálozások száma.

Ez már Ausztrália. A kontinensnyi országban azt mérlegeli a kormány szakértők bevonásával, hogy az AstraZeneca készítményét alkalmazzák-e. Ha pedig igen, akkor kiket oltsanak a brit-svéd vakcinával.

Canberra végül úgy döntött, hogy ezentúl csak a 70 évesnél idősebbeket fogják beoltani az AstraZeneca koronavírus elleni készítményével.

A kormányfő ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a brit-svéd gyár oltóanyagának előállítását folytatják, miután arra továbbra is szükség van.

"Nincs olyan válasz, ami biztosan megfelelő lenne mindenki számára a vakcinát illetően. Annyi bizonyos, hogy annak ellenére, hogy alacsony, mégis komoly az oltóanyag használatának kockázata. Az 50 évesnél fiatalabb korcsoportba tartozók ezért maguk dönthetik el, hogy kérik-e beoltásukat az AstraZeneca-vakcinával vagy nem"

- közölte a miniszterelnök.

Scott Morrison azt is megerősítette, hogy a brit-svéd gyártó által forgalmazott szérum helyett inkább a Pfizer/BioNtech vakcináját használják. Hozzátette azt is, hogy Ausztrália 20 millió adagot rendelt az amerikai-német készítményéből, és tárgyalásokat folytat még több oltóanyag beszerzéséről.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!