2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Hatályba lépett az ukrán elnök rendelete a parlament feloszlatásáról

Hatályba lépett csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelete a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választás dátumáról, miután a dokumentum megjelent a hivatalos közlönynek számító Urjadovij Kurjer című kormánylapban.

  • Hatályba lépett az ukrán elnök rendelete a parlament feloszlatásáról

A rendeletben az államfő a rendkívüli parlamenti választást július 21-re írta ki.

Natalja Bernacka, a Központi Választási Bizottság (CVK) titkára még korábban kijelentette, hogy az elnöki rendelet kihirdetését követő napon kezdetét veszi a választási folyamat, amelyet már semmilyen bírósági döntés nem állíthat le - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette Tetyjana Szlipacsuk, a CVK elnöke is, kijelentve, hogy a választási kampány pénteken elkezdődik. Hozzátette, hogy erről a testületnek a törvény szerint nem kell külön határozatot hoznia. Hangsúlyozta, hogy nem tartozik a választási bizottság hatáskörébe megítélni az előrehozott választások kiírásának alkotmányosságát.

Előző nap Petro Porosenko volt államfő, Andrij Parubij házelnök és több parlamenti képviselő beszélt arról, hogy szerintük Zelenszkij megsértette az alkotmányt a törvényhozás feloszlatásával. A házelnök közölte, hogy tudomása szerint képviselők egy csoportja az alkotmánybíróságon készül megtámadni az erről szóló elnöki rendeletet.

Szerdán a parlament rendkívüli ülést tartott, amelynek összehívását Zelenszkij kezdeményezte, hogy a képviselők tárgyalják meg a választási jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatait. Ezek fő elemei a vegyes választási rendszerről a tisztán pártlistásra való áttérés és a parlamentbe jutási küszöb leszállítása ötről három százalékra. A parlament azonban még csak napirendre sem tűzte az elnök előterjesztéseit, a házelnök pedig megvitatandó kérdés híján berekesztette az ülést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nyilatkozott Karácsonyék tervéről az Autós Nagykoalíció elnöke

Nyilatkozott Karácsonyék tervéről az Autós Nagykoalíció elnöke

Mindössze néhány napja döntött a Karácsony Gergely-féle városvezetés a Budapesti Klímaügynökség létrehozásáról, az új intézmény irányítására felkért Ámon Ada máris egy olyan elképzeléssel állt elő, amely rendkívül nehéz helyzetbe hozná a budapesti autósok nagyobbik részét. Az energiapolitikai szakértő ugyanis arról beszélt egy podcastműsorban, hogy kitiltaná a főváros utcáiról a tíz évnél idősebb gépkocsikat.
Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Lengyelországnak egyre súlyosbodó hibrid háborúval kell szembenéznie, a Fehéroroszországból érkező illegális migráció kivédése érdekében pedig megkezdte teljes keleti határszakaszának további megerősítését – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!