2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Három francia katona vesztette életét bevetés közben

Egy nap alatt két fegyveres akciót is végrehajtott a francia hadsereg Afrikában. Maliban az iszlamista lázadók ellen vetették be őket, egy francia pilóta meghalt. Szomáliában pedig egy francia túszt akartak kiszabadítani: az akcióban két francia katona és 17 iszlamista meghalt, a túszt pedig kivégezték. A francia kormány szerint nincs összefüggés a két akció között.

Francia vadászgépeket tankolnak a Szahara felett – a légierő a mali kormány kérésére avatkozott be a nyugat-afrikai országban, ahol iszlamista lázadók próbálják átvenni a hatalmat. A fővárosba, Bamakóba több száz fegyverest vezényeltek, az ő feladatuk az itt élő hatezer francia állampolgár védelme. A légierőt pedig a lázadók konvojai ellen vetik be.

„Nagyon súlyos a helyzet Maliban, ahol a terroristák offenzívát indítottak az ország déli része ellen. Ez az egész régió, Európa és Franciaország biztonságát veszélyezteti” – mondta a francia védelmi miniszter Párizsban.

A harcokban pénteken egy francia pilóta is meghalt, amikor helikopterére tüzet nyitottak a lázadók. Szintén francia áldozatokkal járt az a sikertelen túszmentő akció, amelyet Szomáliában hajtottak végre francia egységek. Egy három éve túszul ejtett francia hírszerzőt próbáltak kiszabadítani, aki tavaly ősszel videoüzenetben kért segítséget.

„Elnök úr, én és a többi francia túsz is az önök elhibázott politikája miatt estünk fogságba. Franciaország elnyomja a muszlimokat, és ezzel francia állampolgárok életét sodorja veszélybe” – mondta a titkos ügynök a felvételen.

Az akcióban 17 iszlamista fegyveres és két francia katona halt meg, a párizsi védelmi minisztérium szerint a túszt is kivégezték. Az Al-Szabab milícia ezzel szemben azt állítja, a hírszerző még életben van, de két napon belül ítélkeznek fölötte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!