2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

Halálos fenyegetéseket kapott az önjelölt államfő

  • Halálos fenyegetéseket kapott az önjelölt államfő

Halálos fenyegetéseket kapott az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető – közölte hétfőn bogotái ülésén a 14 amerikai országot tömörítő limai csoport.

A közleményben hozzátették: Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt terheli a felelősség, ha Guiadónak bármi baja esik. Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter a csoport nevében szólva kijelentette: az ellenzéki vezető és családja elleni fenyegetések hitelességét bizonyító információk kerültek a szervezet birtokába. Trujillo mindazonáltal nem támasztotta alá állítását bizonyítékokkal.

Guaidó ellen bűnügyi vizsgálatot indított a Maduróhoz közeli venezuelai főügyészség, de más befolyásos ellenzéki vezetőkkel szemben nem került börtönbe, csak rövid időre őrizetbe vették januárban.

A limai csoport emellett felszólította Madurót, hogy mondjon le tisztségéről a demokratikus átmenet és a tisztességes, szabad választások érdekében. A szervezet azonban elutasította az erő alkalmazását e cél elérése érdekében.

A bogotái ülésre azután került sor, hogy Guaidó szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült.

A Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója, Emilio González eközben arról számolt be, hogy a Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban legalább 25-en meghaltak és 84 megsebesültek a hétvégén.

Caracas lezárta Brazíliával és Kolumbiával közös határát, hogy elejét vegye a segélyek bejuttatására tett további kísérleteket.

Az Egyesült Államok a hétvégi erőszak nyomán újabb szankciókat hozott a Maduro-kormányzattal szemben, és a limai csoport ülésén részt vevő Mike Pence amerikai alelnök sürgette szövetségeseit, hogy fagyasszák be Venezuela legnagyobb állami olajcégének a külföldi vagyoneszközeit, az országaikban lévő venezuelai részvények tulajdonjogát pedig adják át Guaidónak.

Az Egyesült Államok nem tagja a Limai Csoportnak, és nem is zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában.

Madurónak nem tetszettek a kérdések

Őrizetbe vették az Egyesült Államok spanyolajkú közössége legnépszerűbb televíziójának, az Univisionnek a riporterét és forgatócsoportját a venezeulai elnöki palotában, mert Nicolás Maduro venezuelai elnöknek nem tetszettek a feltett kérdések – közölte az Univision. A forgatócsoportot kedden kiutasítják Venezuelából.

Az Univision riportere, Jorge Ramos, aki hétfőn készített interjút a venezuelai elnökkel, elmondta: Maduro azután állt fel az interjútól, hogy egy olyan videót mutatott neki, amelyen fiatalok szemétszállító kocsiból esznek. Az elnök azt sem vette jó néven, hogy azt mondta, a venezuelaiak diktátornak tartják őt, és a politikai válságról, a kínzásokról, a politikai foglyokról szóló állításokról kérdezte. Mindezt Maduro „láthatón nem vette jó néven”, és az interjút le is állították – tette hozzá.

A televízió azt közölte, hogy a forgatócsoportot az interjú után három órán keresztül fogva tartották az elnöki palotában, elvették a felvett anyagot és személyes holmijaikat is. Később a hattagú forgatócsoport szabadon távozhatott.

A venezuelai elnöki hivatal bejelentette, hogy a forgatócsoportot kedden kiutasítják az országból.

Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter a Twitteren azzal vádolta meg az Univisiont, hogy egy „olcsó showműsorra” utazott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!