2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Hága: Seselj egyik vádpontban sem bűnös

,

2016. március 31., csütörtök 12:36, frissítve: csütörtök 19:27

A horvát miniszterelnök szerint az ENSZ törvényszék szégyene, hogy felmentették a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj szerb vajdát. A hágai törvényszék szerint a háborús bűncselekmények, népirtások és az uszítás se bizonyítható. Seselj jelenleg is politizál, a szélsőjobboldali pártja szinte biztosan bejut a belgrádi parlamentbe egy hónap múlva a választáson.

Vojislav Seselj csetnik vajda Nagy-Szerbia létrehozásáról beszélt, a horvátok, albánok, muszlimok kiirtását követelte a szerb nacionalisták gyűlésén 1992-ben. Nem sokkal ezután indult Mostar, Zvorniki és Szarajevó ostroma is, amelyekben több tízezer civil halt meg. Seseljt háborús uszítással, népirtással, nemi erőszak és fosztogatás támogatásával és egyéb háborús bűnökkel is vádolták. Kilenc vádpont volt ellene. „Mivel a bíróság mind a kilenc vádpontban ártatlannak találta Vojislav Seseljt, ezért a 2015 júniusában keltezett letartóztatási parancs érvényét veszti. Vojislav Seselj mostantól szabad ember” – közölte Jean-Claude Antonetti hágai bíró.

Seselj eddig is szabadon élt, Hágából 2014-ben engedték haza egy rákos daganat kezelésére, de az eljárást nem szüntették meg ellene. A Szerb Radikális Párt elnöke lett, rendezvényeiken az uniós és NATO-zászlóégetés rendszeres. Szerbiában egy hónap múlva, április végén lesz választás. Seselj pártja 7-8 százalékra számíthat, tehát szinte biztos, hogy bekerülnek a belgrádi törvényhozásba. „A bíróság végre felhagyott a szerb nép meggyalázásával, azzal, hogy a szerbeket vádolják a háború szításával és háborús bűnökkel. Ezek az állítások hazugságokon és hamis dokumentumokon alapultak. De én végigcsináltam, amit ígértem, és győztem. Soha nem féltem a büntetéstől, talán jobb is lett volna, ha elítélnek egy-két évre, hogy Szerbia ellenségei végre befogják a szájukat” – mondta Seselj az ítélethirdetés után.

A szerb vezetők ártatlanságával a horvát kormány nem ért egyet. A zágrábi vezetés közölte, letartóztatják Seseljt, ha újra Horvátország területére lép. „A felmentő ítélet a jugoszláv ügyeket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszék végleges veresége. Ez az ember bűnöket követett el, és nem mutatott sem akkor, sem most bűnbánatot. A felmentés azt jelenti, hogy a hágai törvényszék nem ismerte fel a Horvátország ellen elkövetett bűncselekményeket, vagyis Nagy-Szerbia fasiszta politikája büntetlenül maradhatott” – mondta Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök.

Amit Seselj megúszott, amiatt a hágai törvényszék egy hete Radovan Karadzicot elítélte. A volt boszniai szerb elnök a háborús bűnökért és népirtásért negyven évet kapott, de fellebbezhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!