2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

40 évre ítélték Karadzicot

2016. március 24., csütörtök 15:51, frissítve: vasárnap 13:36

Negyven év börtönbüntetésre ítélték Radovan Karadzicot a boszniai településeken elkövetett emberiesség elleni bűnökért. A hágai Nemzetközi Törvényszék szerint a politikus egyetértését adta a srebrenicai mészárláshoz, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer embert öltek meg. Karadzic és ügyvédje nem fogadja el az ítéletet, és fellebbeznek ellene.

„A tanács önt, Radovan Karadzic, negyven év börtönre ítéli” – mondta ki a hágai törvényszék elnöklő bírája. Radovan Karadzic a legfontosabb szerb vezető, akit elítéltek a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűncselekmények miatt.

„A tanács arra az egyetlen érthető következtetésre jutott, hogy a rendelkezésekre álló bizonyítékok alapján a vádlottat Ratko Mladic tábornokkal és további két személlyel együtt az vezérelte, hogy minden katonaképes bosnyák férfit meg kell ölni, azzal a szándékkal, hogy megsemmisítsék a srebrenicai muszlimokat” – indokolt O-Gon Kwon.

A hágai törvényszék az ellene felhozott 11 vádpont közül tízben találta bűnösnek Radovan Karadzicot. A srebrenicai mészárlás túlélői a hágai törvényszék előtt várták az ítéletet.

Radovan Karadzic ügyvédje fellebbezést nyújt be. „Dr. Karadzic ki van ábrándulva. Nagyon meglepődött, úgy érzi, hogy a bíróság véleményeket és nem tényeket vett figyelembe annak megítélésében, amit tett, ezért elhatározta, hogy a fellebbez” – fogalmazott Patrick Robinson.

Radovan Karadzicot a boszniai szerbek továbbra is hősnek tartják, a napokban még egy diákkollégiumot is elneveztek róla.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!