2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Külföld

Gumilövedékkel oszlatták a madridi tüntetést

Gumilövedéket vetettek be a rendőrök a spanyol tüntetők ellen, akik a kormány megszorításai miatt vonultak utcára. A madridi kabinet többek közt áfaemeléssel, bércsökkentéssel és nyugdíjkorhatár-emeléssel takarítana meg 65 milliárd eurót a 100 milliárd eurós uniós mentőhitelért cserébe.

Gumilövedékekkel oszlatták a tüntető tömeget a spanyol rendőrök a madridi parlament közelében. A tiltakozók többször is összecsaptak az egyenruhásokkal a pénteki demonstrációkon. A tüntetők szerda óta minden nap az utcára vonulnak a Mariano Rajoy vezette kormány megszorításai miatt. Az állami vasúttársaság dolgozói a reggeli órákban vasútvonalakat zártak el a forgalomtól, a TeleMadrid állami televízió alkalmazottai pedig egy fővároshoz közeli autópályát. Több mint százan kiabálásokkal és füttykoncerttel demonstráltak az elnöki palota előtt, ahol a kormány tagjai azért ültek össze pénteken, hogy jóváhagyják az új költségvetési tervezetet. Spanyolországban rendhagyó módon több rendőr is csatlakozott a tiltakozásokhoz. A legnagyobb spanyol szakszervezetek bejelentették, hogy válaszul a kormány újabb megszorító intézkedéseire, szeptemberben munkabeszüntetésre szólítják fel a közalkalmazottakat. „A pontos dátumról később döntünk” – nyilatkozott egy szakszervezeti szóvivő.

Bankmentés, bányászok

A kabinet 65 milliárd eurót takarítana meg a kiigazításokkal, hogy megkaphassa a 100 milliárd eurós uniós bankmentő hitelt. Az intézkedések részeként 3 százalékkal, 21 százalékra nő az áfa, harmadával csökken az önkormányzati képviselők száma, a szakszervezetek állami támogatását pedig 20 százalékkal mérséklik. A bérek és a munkanélküli segély is csökken, a nyugdíjkorhatárt pedig a tervezettnél gyorsabban emelik 65-ről 67 évre.

Korábban a bányászok hirdettek sztrájkot a kormány megszorító intézkedései ellen. A tiltakozások pedig többször utcai erőszakba torkolltak. A bányászok helyenként úttorlaszokat emeltek és házi készítésű fegyverekkel támadtak a rohamrendőrökre. A tiltakozók egyike azt fájlalja, hogy a bankokra mindeközben milliárdokat fordítanak. „Ha most nincs annyi pénz, hogy nekünk adjanak 160 milliót, akkor 2018-ig mi lesz?” – kérdezte a menet egyik hangadója, kifogásolva, hogy közben a Bankia bank megmentéséhez 20 milliárd euró szükséges.

Negatív rekord

Madrid eddig 30 milliárd euró mentőhitelhez jutott, és az euróövezeti pénzügyminiszterek beleegyeztek, hogy az eddig elvártnál egy évvel később, 2014-re teljesítsék a 3 százalékos államháztartási hiánycélt. A kedvezmények fejében a Rajoy-kormánynak meg kellett szegnie választási ígéreteit. Utalt is erre a miniszterelnök, amikor azt közölte: „Azt mondtam, csökkentem az adókat, most viszont növelem őket. Nem változott meg a hozzáállásom, csökkenti fogom őket, amint lehetséges, de a körülmények megváltoztak, és nekem alkalmazkodnom kell.”

Spanyolországban euróövezeti rekordot jelentő 24 százalékos a munkanélküliség, a szakszervezetek szerint a megszorítások újabb elbocsátásokhoz vezetnek. Elemzők szerint ráadásul a kiigazítások csupán az uniós mentőhitelhez lesznek elegendők, az államcsőd elkerüléséhez nem.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!