2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Külföld

Folytatódtak a zavargások Minszkben

  • Folytatódtak a zavargások Minszkben

Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre Minszkben, miután Fehéroroszországban folytatódtak az elnökválasztás utáni tiltakozások. A vasárnapi elnökválasztáson Lukasenko hatalmas győzelmet aratott. Az ellenzék szerint csalás történt, ezért nem hajlandóak elfogadni a választási eredményeket és utcára hívták támogatóiakat.

Csatatérré változott a fehérorosz főváros. Minszkben második napja tartanak az ellenzék által meghirdetett megmozdulások. Az emberek azért vonultak az utcára, mert nem hajlandóak elfogadni az elnökválasztás eredményét.

A vasárnapi voksoláson ugyanis elsöprő többséggel nyert az 1994 óta hatalmon lévő Alekszandr Lukhasenko. A feldühödött ellenzéki tüntetők azt skandálták, hogy takarodj és, hogy változást akarunk.

A demonstráció békésen indult, azonban hamar elszabadultak az indulatok. A tüntetők Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre. Az erőszakos megmozdulások során az egyik tiltakozó meghalt, miután a kezében felrobbant egy pokolgép. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban többen megsérültek. A demonstrálók barikádokat emeltek, amelyeket később meg is gyújtottak.

Az újabb öt évre megválasztott elnök szerint külföldről irányítják az erőszakos tüntetéseket. Az államfő kijelentette: Minszkben nem lesz Majdan - ezzel a kijevi Függetlenség terére utalt, amely a 2014-es ukrajnai forradalom egyik fő helyszíne volt.

Az ellenzék amellett, hogy utcára hívta támogatóit, lemondásra szólította fel az elnököt.

A voksoláson Lukasenka több mint 80 százalékot, míg Cihanouszkaja csaknem 11 százalékot szerzett. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Moldova és Azerbajdzsán támogatásáról biztosította Lukhasenkót.

Ezzel szemben az Európai Bizottság, az Egyesült Államok és Németország is aggodalmának adott hangot.

Szakértők szerint a fehérorosz tüntetők haragját az is fokozza, hogy az elnök nem adott megfelelő választ a koronavírusra, mindössze azt tanácsolta a lakosoknak, hogy igyanak vodkát.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpontban az ellenzék új messiása + videó

Célpontban az ellenzék új messiása + videó

Templomból kijövő emberekkel üvöltöző alelnök és fegyházat is megjárt pénzügyi háttérember. Hogy melyik pártról van szó? A Tisza Pártról, Magyar Péterről és az anyósjelöltjéről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!