2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Felfüggesztették az elnököt

2016. május 12., csütörtök 21:22, frissítve: csütörtök 21:43

Felfüggesztette a brazil parlament az elnököt az olimpiai előkészületek hajrájában. Az államfő hívei puccsot emlegetnek és Amerikát sejtik a háttérben.

A 2014-es elnökválasztás éjszakáján még lelkesen ünnepelték a brazilok Dilma Rousseffet. A politikus 54 millió szavazattal újrázhatott az államfői poszton. Másfél év elteltével a baloldali politikus a bukás szélén táncol. A szenátus 20 órás vita után úgy döntött, hogy megindítja az elmozdítását szolgáló eljárást. Az elnököt a 180 napig tartó vizsgálat idejére felfüggesztik hivatalából.

„A jelentésemben szereplő információk elegendők ahhoz, hogy megkezdjük az eljárást. A következő hónapokban nyugodtan, a tények alapján megvitathatjuk, hogy történtek-e bűncselekmények vagy sem” – közölte Antonio Anastasia, a szenátusi eljárás referense.

Rousseff a 2014-es elnökválasztás előtt kozmetikázta az államháztartás mérlegét, amivel törvényt sértett, mondják az államfő ellenfelei. A brazil kormány sok bírálatot kapott az egész politikai elitet átszövő korrupció miatt is.

Ellenzéki tüntetők tűzijátékkal ünnepelték az elnök felfüggesztését. „Brazília nem Venezuela, és nem is lesz soha az. Brazília a brazil embereké, akiknek van hatalmuk, és a mai nap ennek a bizonyítéka. Ez a változás napja” – fogalmazott egy demonstráló.

Az elnök hívei szerint helyi oligarchák igyekeznek megpuccsolni külföldi támogatással egy törvényesen megválasztott politikust. Hírügynökségi értesülés szerint az ideiglenes államfő megszorításokra és privatizációra készül, és a nemzeti bank élére az egyik amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs helyi vezetőjét nevezné ki a nemzeti bank élére.

„Egy őszinte és ártatlan nőt ítélnek el. Egy eljárást felhasználva elűznek egy törvényesen megválasztott elnököt, méghozzá egy olyan gyakorlat miatt, amellyel minden korábbi kormány élt. Ezzel történelmi igazságtalanságot követnek el” – véli José Eduardo Cardozo igazságügyi miniszter.

A parlament előtt az elnök és az ellenzék hívei összecsaptak egymással, valamint a rendőrökkel. Brazíliát 2002 óta Rousseff pártja, a Munkáspárt irányítja, amely az elmúlt 14 évben mind a négy parlamenti választást megnyerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!