2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Brazíliában elszabadult a pokol

2016. május 12., csütörtök 08:51, frissítve: csütörtök 16:01

Összecsaptak a brazil államfőt támogató tüntetők a rendőrökkel a parlament épületénél Brazíliavárosban – a rendőrök könnygázt vetettek be a megmozdulás résztvevői ellen.

Kordon és rendőrsorfal a szenátus épülete előtt Brazíliavárosban. Már a brazil államfő felfüggesztéséről szóló parlamenti döntés előtt összegyűlt a tömeg a törvényhozás épülete előtt. A képviselők arról döntenek, hogy elindítsák-e azt a jogi eljárást, amelynek végső célja Dilma Rousseff államfő eltávolítása a hivatalából. Ha Rousseff ellenzéke egyszerű többséget szerez a 81 fős szenátusban, akkor a jelenlegi elnököt az alelnök Michel Temer válthatja fél évre. A szenátus épületén kívül az elnök mellett és az elnök ellen is tüntettek.

A Rousseff párti tüntetők szerint az elnök puccskísérlet áldozata. „Egyfajta társadalmi felelősségvállalás ma itt lenni, a demokrácia a szociális jogok és 54 millió brazil szavazatának nevében” – mondta az egyik tüntető.

Estére a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrök könnygázzal oszlatták a demonstrálókat.

„Ez felháborító, itt vagyunk, hogy a demokráciát védjük, és azok az „igen emberek” könnygázzal lőnek minket, gyávák – jelentette ki egy tanár, aki szintén a demonstrálók között volt.

Tüntettek Sao Paulóban is. A felelősségre vonást támogatók Rousseff és a korábbi elnök Luiz Ignacio Lula Da Silva rabruhába öltöztetett felfújható figuráját tartották a magasba. A demonstrálók itt is összecsaptak a rendőrökkel. Több embert letartóztattak.

A Fehér Házban is téma a brazil kérdés. Josh Earnest fehér házi szóvivő szerint az Egyesült Államok továbbra is támogatja Brazíliát és partnerként, barátként tekint rá a jelentős kihívások idején is. A Fehér Ház ugyanakkor úgy véli, hogy a felelősségre vonás megalapozott lehet.

„Természetesen hiszünk abban, hogy ezek a demokratikus intézmények jogszerűen működnek, a szabályokat, amelyek a demokráciát működtetik, követni kell. Nem fogok ítéletet mondani innen olyan tettekről, amiket Brazília politikai vezetői elkövettek” – mondta Josh Earnest szóvivő.

Dilma Rousseff ellen a költségvetési törvény megsértésének, azon belül is az államháztartási mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt indítanának törvényszéki vizsgálatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!