2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Ezt a drogot használták az arab terroristák az öldökléshez

Kábítószer hatása alatt állhattak az Izraelt megtámadó arab terroristák, a Captagon nevű harci drog egyre népszerűbb a Közel-Keleten – írja az Origo.

  • Ezt a drogot használták az arab terroristák az öldökléshez

Kábítószer hatása alatt állhattak az Izraelt megtámadó arab terroristák, a Captagon nevű harci drog egyre népszerűbb a Közel-Keleten. A Captagont az 1960-as években találták fel Németországban, ahol elsősorban figyelemzavaros, narkolepsziás személyek kezelésére, és a központi idegrendszer stimulálására használták.

A függőséget okozó, amfetamin típusú stimulánst jelenleg tömegesen gyártják Szíriában, népszerűsége pedig rohamosan nő a térségben.

Arra, hogy valószínűleg a Hamász terroristái is a Captagon nevű szer hatása alatt álltak az izraeli öldöklés alatt, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tartalékos katonája és a Misgav Intézet tudományos munkatársa, Jaír Ansbacher az Israel National News című lapnak adott interjújában hívta fel a figyelmet. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a szakértő arról beszélt, a támadást azért sem tudták maradéktalanul végrehajtani a terroristák, mert a Captagon nevű kábítószert használták.

A Captagon használatát és gyártását az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelően az 1990-es évekre a legtöbb országban beszüntették, a hivatalos termelés megszűntével pedig a megmaradt készletek egy részét Kelet-Európából, különösen Bulgáriából a Közel-Keletre csempészték. Ezen szigorítások után vált Szíria a Captagon termelésének központjává.

A brit kormány szerint a világ termelésének nyolcvan százalékát Szíriában állítják elő. A kábítószerek gyártásából az Asszad rezsim mellett Irán és az általa támogatott szervezetek, a Hezbollah és a Hamász is profitál. 

A Captagont harci drogként is emlegetik, mely fáradhatatlan zombikká változtatja az embereket. A speedhez hasonlóan felpörgeti a pulzust, emeli a test hőfokát, fokozza az éberséget, csökkenti az étvágyat, javítja a koncentrációt.

A Captagon veszélyeiről már korábban is cikkezet a sajtó, és arra is felhívták a figyelmet, hogy a drogot rendszeresen szedik a szíriai és iraki frontokon harcoló dzsihadisták, így az Iszlám Állam fegyveresei is. 

Forrás: Origo

Fotó: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!