2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Európa országaiban már lazítanak a szigorú korlátozásokon

Európa országaiban már lazítanak a koronavírus járvány visszaszorítására bevezetett óvintézkedéseken. Németországban, Franciaországban, Olaszországban és számos más országban előbb a kisebb boltok és szolgáltatók, majd a nagyobb bevásárlóközpontok is kinyithatnak. A személyes távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályok azonban maradnak. Sőt, Németországban ezen a téren tovább szigorítottak.

  • Európa országaiban már lazítanak a szigorú korlátozásokon

Magányosan bámulja az előtte fekvő üres teret ez a Lenin szobor Moszkvában. Május 1-én itt évről évre százezrek gyülekeztek, de idén elmaradt a munka ünnepén rendezett felvonulás.

A kommunisták vezetője is csak videóüzenetben fordult nemzetéhez.

Oroszországban egyelőre nincs napirenden a lazítás. Moszkva utcái ennek megfelelően teljesen kihaltak voltak május 1-én. Az országban csak most fut fel a járvány: a hatóságok 114 ezer fertőzöttről tudnak, a halottak száma megközelítette az 1200-at.

Még az orosz miniszterelnök is megfertőződött. Mihail Misusztyin arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy bár tünetei enyhék, de kéthetes karanténba vonul.

Ausztriában és Németországban már minden fenntartás nélkül tüntettek a balos szervezetek és a hozzájuk csapódott utcai rohamosztag, az úgynevezett antifa mozgalom szimpatizánsai. A szélsőbalosok támogatásáról biztosították az elvileg kereszténydemokrata párti német kancellár válságkezelő programját.

Németországban is a fokozatos lazításról döntöttek, de arra még több hónapot kell várni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Merkel bejelentése szerint a terv az, hogy augusztus 31-én véget érnek a korlátozások, azután már a nagyobb rendezvényeket, utcai fesztiválokat, koncerteket, sportversenyeket is meg lehet tartani.

Addig azonban marad a szigor. Sőt, a szájmaszk viselését már az összes német tartomány megköveteli a boltokban, közlekedési eszközökön, sőt a nyílt utcán.

Emmanuel Macron francia elnök aligha bánja, hogy idén elmaradt a május 1-i felvonulás és az ilyenkor szokásos utcai háborúskodás.

Franciaország is lassan, fokozatosan enyhít a kijárási korlátozásokon. Május 11-től valamennyi kereskedelmi egység újranyithat, a kávéházak, éttermek, múzeumok, mozik és színházak azonban egyelőre zárva maradnak.

Közben Európa leginkább fertőzött országában, Spanyolországban is megkezdődtek a lazítások. Az országban 215 ezer fertőzöttről tudnak, az áldozatok száma pedig megközelítette a 25 ezret is. A kormány négy fázisban enyhít a korlátozásokon, június végén pedig visszatér az élet a normális kerékvágásba.

A koronavírus elleni küzdelem szimbolikus győzelmeként sikereként Madridban bezárták azt a tábori kórházat, amit a konferencia központ melletti téren alakítottak ki az egészségügyi hatóságok.

Egyre több európai országban oldják fel a szigorú óvintézkedéseket

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!