2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Szintet lépett Verhofstadt az EP-vitán: megfenyegette Orbán Viktort

Valóságos kirohanást intézett Guy Verhofstadt szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló vitáján a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

  • Szintet lépett Verhofstadt az EP-vitán: megfenyegette Orbán Viktort

A politikus, akiről közismert, hogy nem tekint jó szemmel Magyarországra, azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zsarol az Ukrajnának szánt támogatások ügyében alkalmazott vétójogával. 

– Tizenegymilliárdért cserébe elhagyta a termet. Tehát a kérdésem az, hogy megtenné még egyszer? Mert február elsején erre sor kerülhet – fogalmazott, utalva arra, hogy két hét múlva uniós csúcstalálkozóra kerül sor, melyen Kijev támogatásának ügyében fognak egyeztetni a tagállamok vezetői. Verhofstadt szerint Orbán Viktor arra használja vétójogát, hogy megakadályozza Brüsszelt abban, hogy felszabadítsa azt az ötvenmilliárdnyi forrást, amelyre égetően szükség van Ukrajnának.

A Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy a magyarellenes politikus egyúttal

meg is fenyegette a magyar miniszterelnököt, hogy ha az Ukrajnának nyújtandó segélyek útjába áll, nagy bajba fog kerülni.

Verhofstadt szerint nem szabad engedni az orbáni zsarolásnak, és nem kompromisszumokra kell törekedni. Hozzátette: ha Brüsszel engedi Orbán Viktornak, hogy éljen a vétójogával, az rossz precedenst teremthet a jövőre nézve. Beszéde végén pedig a vétójog megszüntetését javasolta, mondván, így a magyar miniszterelnök sem tud élni vele, javaslatai között említette továbbá azt is, hogy a decemberi esethez hasonlóan a kormányfő ne legyen jelen az Ukrajnáról szóló tárgyaláson.

Cseh Katalin: Orbán pusztítja a demokráciát

A Momentum európai parlamenti képviselője az Európai Parlament szerdai, Magyarországról szóló vitájában a Mandiner beszámolója szerint elmondta: nem teljesen biztos abban, hogy a Bizottság megérti, „milyen kárt okozott az Orbánnal való megállapodással”.

„Pusztítja a demokráciát, gyengíti az Európai Uniót, zsarolást folytat” – sorolta Cseh Katalin Orbán kapcsán. A megállapodással az EU újabb hasonló helyzetekhez nyitotta meg az ajtót Cseh Katalin szerint.

Az új szuverenitásvédelmi törvény Cseh szerint durvább, mint az Orbán-kormány eddigi lépései. „Ez előrelépés a Bizottság szerint?” – tette fel a kérdést Cseh Katalin. Hozzátette: ha ez a helyzet, akkor az Európai Parlament marad továbbra is a demokrácia egyetlen őre.

Borítókép: Guy Verhofstadt, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) európai parlamenti (EP-) frakció képviselője felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!