2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Egymásnak rontottak az Európai Parlamentben

2016. június 28., kedd 16:31, frissítve: csütörtök 07:24

Bekiabálás és fütty tarkította az Európai Parlament rendkívüli ülését a brexitről. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólította a brit kormányt, hogy ne húzza az időt, hanem kezdje meg azonnal a tárgyalásokat a kilépésről. Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint is eljött az egyenes beszéd ideje.

Kedélyesen üdvözölte egymást a brit kilépési kampány egyik vezéralakja, Nigel Farage és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az Európai Parlament rendkívüli ülése előtt, amelyet a brexit miatt hívtak össze. A baráti hang nem tartott sokáig. Juncker a beszédében nekirontott az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja képviselőinek. „Nagyon meglep, hogy önök itt vannak. Önök a brit kilépésért harcolnak, a brit emberek a kilépésre szavaztak. Akkor minek vannak itt?” – fogalmazott.

A bizottság elnökétől az Egyesült Királyság kormánya is megkapta a magáét, amiért halogatná a kilépési tárgyalások megkezdését. „Én tiszteletben tartom azt, ahogy a britek döntöttek. És szeretném, ha ezt Nagy-Britanniában is tiszteletben tartanák, és konzekvensen reagálnának, ahelyett hogy rejtőzködős, macska-egér játékot játszanának. Nem ez a választói akarat. Az világos és egyértelmű: a britek ki akarnak lépni az Európai Unióból, és ennek megfelelően kell cselekedni” – jelentette ki Juncker.

Az uniós törvényhozás legerősebb pártjának, az Európai Néppártnak a frakcióvezetője szerint sincs helye az időhúzásnak. „Múlt csütörtök óta minden európainak tudnia kell, mi forog kockán: megosztás vagy együttműködés, falak vagy hidak, nacionalizmus vagy Európa. Ma csak egy dolog számít: ennek a háznak a túlnyomó többsége az egységes, békés és toleráns Európa eszménye mellett áll, és a populistáknak tudniuk kell, hogy most még inkább kitartunk emellett, mint korábban” – szögezte le Manfred Weber.

Nigel Farage-t az EP-képviselők egy része kifütyülte, a brit politikus azonban felvette a kesztyűt. „Tudják, amikor idejöttem tizenhét évvel ezelőtt, és azt mondtam, hogy egy olyan kampányt szeretnék vezetni, amely kilépteti Nagy-Britanniát az EU-ból, mindannyian kinevettek. Most nem nevetnek, ugye?” – fogalmazott.

Farage szerint a kilépéspártiak egy európai egyesült államok tervére mondtak nemet. „A kisemberek, az átlagemberek, az elnyomott és egyre rosszabbul élő emberek elutasították a multinacionális cégeket, a hatalmas bankokat és a nagypolitikát, és azt mondták: vissza akarják szerezni az országukat, a határaikat, és egy független, saját magát irányító, normális nemzetet szeretnének alkotni” – tette hozzá.

A politikus nem zárta ki, hogy Nagy-Britannia példáját más uniós tagállamok is követik.

A kormányfők is a brexitről egyeztetnek

A brit népszavazás várható következményeiről vitáznak az Európai Unió állam- és kormányfői is Brüsszelben. A britek még húzzák az időt, a német kancellártól nem számíthatnak kedvezményekre. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!