2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Merkel üzent: Nagy-Britannia ne reménykedjen

2016. június 28., kedd 16:22, frissítve: kedd 20:10

Húzzák az időt a britek. David Cameron nem jelenti be a brüsszeli csúcson a szigetország távozási szándékát, hiába szólították fel erre az Európai Unió vezetői és vezető tagállamai. A német kancellártól nem számíthatnak kedvezményekre a britek. Az Egyesült Királyságban tanuló diákok és az ott dolgozó magyarok érdekeit meg kell védeni – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt.

Távozó brit miniszterelnök érkezett Brüsszelbe: David Cameronnak minden bizonnyal ez az utolsó csúcstalálkozója. A politikus az uniós tagságért kampányolt, a népszavazás másnapján be is jelentette lemondását.

„Azért, mert elhagyjuk az Európai Uniót, természetesen még nem kell hátat fordítanunk Európának. Ezek az országok a szomszédaink, a barátaink, a szövetségeseink és a partnereink, és nagyon remélem, hogy a lehető legközelebbi kapcsolatokat ápolhatjuk kereskedelmi és együttműködési értelemben, mert ez jó nekünk is, és nekik is” – fogalmazott.

A német kancellár közölte, hogy a briteknek vállalniuk kell a döntés valamennyi következményét. Mazsolázni nem lehet, olyan nincs, hogy az Egyesült Királyság az unió előnyeit megtartja, a kötelezettségektől pedig megszabadul – üzente Angela Merkel. „Számomra fontos, hogy továbbra is barátnak és partnernek tekintsük Nagy-Britanniát, még akkor is, hogy itt van előttünk ez a döntés, amelyet mindannyian sajnálunk. Sokféle szál köt össze bennünket, és ez így is marad, és mint német kancellár azt mondom, hogy ez a kétoldalú kapcsolatokra is vonatkozik” – fogalmazott.

A francia elnök emberközpontúbb uniót ígért. „Európaiként számos következtetést vonhatunk le. Új impulzusokra van szükség a határok védelme, a beruházások növelése, a fiatalok megsegítése és az euróövezet demokratikusabb megszervezése érdekében, vagyis hogy harmonikusabb pénzügyi és szociális politikát teremthessünk” – hangsúlyozta Francois Hollande.

Orbán Viktor szerint addig minden marad a régiben, amíg a britekkel nem egyeznek meg a kilépés részleteiről, és nem módosítják az Európai Unió alapszerződését. „Nekünk, magyaroknak majd a tárgyalások során kell figyelnünk elsősorban, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, amely a magyarok és a többi közép-európai ország érdekét megvédi. Nekünk ott diákjaink vannak és dolgozó embereink vannak, és az ő érdekeiket kell megvédeni” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

A magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy ha Brüsszel nem erőltette volna a menekültek kötelező befogadását, a britek az EU tagjai maradtak volna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!