2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Dél-Korea már védekezik

,

2017. szeptember 7., csütörtök 11:38, frissítve: csütörtök 15:11

Vlagyimir Putyin is elítélte a Japán felett végrehajtott észak-koreai rakétakísérletet, miután a japán kormányfőt fogadta Vlagyivosztokban. Az orosz elnök azonban továbbra is a diplomáciai rendezést támogatja, ahogy Kína is. Az EU viszont nem elégszik meg az ENSZ büntetőintézkedéseivel, további szankciókat léptetne életbe Phenjan ellen. Az Egyesült Államok pedig még mindig azokat büntetné, akik gazdasági kapcsolatban állnak Észak-Koreával.

Immár teljes az amerikai telepítésű rakétaelhárító rendszer Dél-Koreában. A Szöultól háromszáz kilométerre délre lévő rakétatámaszpontra négy üteget telepítettek, ezek kiegészítik a májusban, egy másik helyszínre elhelyezett két egységet.

A rendszer telepítése ellen a helyiek és a környezetvédők tiltakozó demonstrációt szerveztek. Az aktivisták az eszközöket szállító konvoj haladását is akadályozták, az utat végül több ezer rendőr segített szabaddá tenni. A tüntetők és a rendőrök dulakodni kezdtek, a kisebb összecsapásokban többen is megsérültek.

A helyiek szerint a rendszer radarjai által kibocsátott elektromágneses hullámok környezet- és egészségkárosító hatásúak. A hatóságok elrendelték hatástanulmány készítését, a vizsgálatot azonban nem tudják befejezni. Észak-Korea múlt vasárnapi hidrogénbomba-kísérlete után a kormány felgyorsította az engedélyezési folyamatot, és ideiglenes engedélyt adott ki az ütegek telepítésére.

A rakétaelhárító rendszer telepítése nemcsak a hazai, de a kínai közvéleményt is felháborította. Peking közölte, hogy saját biztonsága elleni fenyegetésnek tartja a radarokat, és diplomáciai úton többször is tiltakozott. Oroszország szerint pedig ezzel felborul a térség katonai egyensúlya.

A Koreai-félsziget biztonsági helyzetéről Szöulban tárgyaltak a világ több országának vezetői. A dél-koreai miniszterelnök szerint napokon belül újabb északi provokáció várható.

„Sokak szerint Észak-Korea újabb interkontinentális ballisztikus rakétát fog fellőni szeptember 9-én, amikor az ország az alapításának évfordulóját tartja. Nagyon nehéz időket élünk. Már nincs sok idő hátra, amíg Észak-Korea befejezi nukleáris fegyvereinek fejlesztését, és sürgős döntéseket kell hoznunk, hogy ezt megakadályozzuk” – mondta Lee Nakjeon kormányfő.

Az ausztrál védelmi miniszter szerint a nemzetközi közösségnek egységes álláspontot kell képviselnie.

„Ezen a ponton azt hiszem, az ENSZ-ben használt stratégiai türelem fogalmát kicsit elcsépeltük. Szeretnénk bátorítani amerikai és más külföldi kollégáinkat is arra, hogy alkalmazzák a szankciókat, és fogjunk össze, hogy egységes üzenetet küldhessünk” – nyilatkozta Marise Payne.

Az amerikai elnök széles körre alkalmazná a szankciók eszközét. Donald Trump nyolcvan, Észak-Koreával kereskedő országot is büntetne. Az amerikai igazságügyi miniszter azt mondta: ha az ENSZ BT nem hoz hatékony új korlátozó intézkedéseket Phenjan ellen, Trump aláírja a rendeletet, ami egyes vélemények szerint gazdasági atombombának számítana.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!