2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Burkolt NATO-fenyegetés Oroszországnak

,

2015. október 8., csütörtök 11:46, frissítve: csütörtök 17:46

Magyarországon is lesz gyors reagálású NATO-parancsnokság, erről állapodtak meg az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének védelmi miniszterei. Székesfehérváron ötezer katona kiképzésére, felszerelés tárolására szolgáló bázis épül. A NATO az orosz agresszióra hivatkozva terjeszkedik Közép- és Kelet-Európában: Romániában és Lengyelországban is lesz ilyen bázis. A szervezet főtitkára szerint Törökországba is katonákat telepíthetnek, mert az oroszok rendszeresen megsértik a török légteret a szíriai bombázások közben. Jens Stoltenberg aggasztónak nevezte az ukrajnai és szíriai orosz fellépést. Szíriában a NATO szerint az orosz támadások 90 százaléka nem az iszlamisták ellen irányul.

Orosz gépek bombázták a feltehetően az amerikaiak által kiképzett szíriai ellenzék bázisát, az Aleppótól nyugatra fekvő főhadiszállást teljesen megsemmisítették. Közben egy katonai teherautókat szállító hajó is feltűnt a szír partoknál, egy az oroszok által felügyelt kikötőben. Két hét alatt ez már a hatodik olyan hadihajó, mely Novoszibirszkből Szíriába érkezett.

„A légierőn kívül ma reggel a kaszpi flotta hajóit is bevontuk. Négy hajó, négy rakétahordozó lőtte ki a huszonhat hajóról indítható rakétánkat, tizenegy célpontra. Az ellenőrzési adatok alapján minden célpont megsemmisült, civil épületeket nem ért kár. A csapások eredménye bizonyítja a lövegek hatékonyságát” – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Az amerikai külügyi tárca szerint az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam állásai ellen irányult. Oroszország hajlandó lenne az Egyesült Államokkal közösen fellépni Szíriában, amennyiben az amerikaiak ebbe belemennek.

Brüsszelben a NATO-főtitkár burkoltan megfenyegette Oroszországot. „A NATO kész és képes megvédeni az összes tagországát, így Törökországot is bármilyen fenyegetéstől. És az egyik legfőbb oka annak, hogy a NATO megduplázta a reagáló erők számát, továbbá hogy létrehozott egy nagy erősségű és gyors reagálású csapategységet, illetve hogy megnövelte a döntéshozatal hatékonyságát. Ezek mind azokra a kihívásokra válaszok, amelyeket keleten és délen látunk” – mondta Jens Stoltenberg.

A csütörtöki NATO-csúcson a védelmi miniszterek arra próbálják meg rávenni Moszkvát, hogy segítsen közösen megoldani a szíriai krízist. „Arra fogjuk felszólítani Oroszországot, hogy hagyjon fel az Aszad-rendszer segítésével, és használja fel befolyását konstruktívan, hogy Aszad leállítsa a saját népének bombázását. Az orosz légierő állítsa le az olyan célpontokat bombázását, amelyeket nem az Iszlám Állam irányít” – nyilatkozta Michael Fallon brit védelmi miniszter.

Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!