2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Biztonságossá nyilvánítanák Törökországot

2015. október 8., csütörtök 12:35, frissítve: csütörtök 21:55

Luxemburgban az EU-s belügyminiszterek, Balatonfüreden a V4-ek és Horvátország államfője tárgyal a migránsválságról.

Menekültügyi szempontból biztonságos országként ismerné el Törökországot és a többi uniós tagjelölt országot is Thomas de Maiziere német belügyminiszter. Ennek egyik feltétele az emberi jogok betartása és a politikai üldöztetés megszüntetése. Emberi jogi szervezetek szerint a törökök a kurdokat és a politikai ellenzéket is üldözik.

A ma kezdődő uniós belügyminiszteri tanácskozáson a tervek szerint több nyugat-balkáni országot is biztonságosnak nyilvánítanak majd, hogy megkönnyítsék az innen érkező menedékkérők hazatoloncolását.

Előzetesen azt lehetett hallani, hogy az uniós belügyminiszterek több százezer, az unió területén engedély nélkül tartózkodó migráns hazatoloncolásáról dönthetnek a luxemburgi csúcson. Bár ezt hivatalosan nem erősítették meg, a napirendi pontok között szerepel. Tulajdonképpen az EU föl szeretné gyorsítani a visszaküldési folyamatot, amelyre van cselekvési terve – számolt be a Hír TV brüsszeli tudósítója. Első körben a koszovóiakról lehet szó, ők nem fognak menekültstátust kapni az EU területén. A belügyminiszterek várhatóan tanácskoznak majd a megindított áthelyezési mechanizmusról is. Az első harminc eritreai menekültet a holnapi napon fogják Olaszországból Svédországba szállítani.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei Brüsszelben tanácskoznak, aminek egyik napirendi pontja Magyarországot is érinti: egy koordinációs parancsnoki bázist szeretnének hazánkban létrehozni, közölte munkatársunk. Ez a központ a későbbiekben egy ötezer fős, gyors reagálású fegyveres alakulat mozgását tudná irányítani, hogy szükség esetén negyvennyolc órán belül bárhol bevethető legyen. A védelmi miniszterek várhatóan a Szíriai helyzetről is tanácskozni fognak; a héten már többször jelezték aggályukat az orosz jelenlétet illetően a térségben, különösen azt, hogy a török légteret orosz katonai gépek megsértették. A NATO főtitkára csütörtök reggel közölte, készek minden szövetségesüket minden körülmények között megvédeni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!