2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Külföld

Benjamin Netanjahu: Izrael megindítja a szárazföldi hadműveletet

A zsidó állam az október hetedikei véres terrortámadás óta folyamatosan bombáz gázai célpontokat. A válaszcsapásokban azóta már több, mint 6500 ember halt meg. A török elnök azt mondta a parlament előtt, a Hamász nem terrorszervezet. Izrael a kijelentést visszautasította.

  • Benjamin Netanjahu: Izrael megindítja a szárazföldi hadműveletet

Földmunkagépek és izraeli harckocsik lépték át az éjszaka folyamán a Gázai övezet határát. A különleges egység rajtaütést hajtott végre a palesztin övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ellen. Ez már a jelentések szerint a nagyszabású szárazföldi művelet előkészítése volt. A jelentés szerint a razzia során számos terroristát megöltek, és jelentős katonai infrastruktúrát számoltak fel. A csapatokat visszavonták.

Benjamin Netanjahu nem sokkal korábban bejelentette, Izrael szárazföldi műveletre készül.

A pokol tüzét szabadítjuk a Hamászra. Már több ezer terroristát megöltünk és ez csak a kezdet. Ezzel párhuzamosan felkészülünk a szárazföldi invázióra. Nem részletezem mikor, hogyan és mennyien – fogalmazott az izraeli kormányfő.

Ismételten felszólította a palesztin térség civil lakosait, hogy vonuljanak a Gázai övezet déli részébe.

A Hamász nem terrorszervezet, hanem a hazájuk védelméért küzdő felszabadítók csoportja

– jelentette ki a török elnök parlamenti beszédében. Recep Tayyip Erdogan arról is beszélt, hogy a zsidó állam visszaélt Ankara jóindulatával, és bejelentette, hogy lemondja tervezett izraeli látogatását. Mindezt a Gázai övezet elleni izraeli támadásokkal magyarázta.

Izrael Gáza elleni támadásai a végrehajtók és a támogatók tekintetében is olyan helyzetek, amelyek gyilkosságnak tekinthetőek és mentális betegségeket jeleznek – mondta a török államfő, aki hozzátette azt is, a nyugati országok hallgatása soha nem tapasztalt mértékű humanitárius válságot idézett elő a Gázai övezetben.

Erdogan telefonton beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A Kreml a megbeszélések után úgy tájékoztatott, hogy Moszkva és Ankara álláspontja megegyezik a független Palesztin állam létrehozásáról.

Joe Biden is megszólalt a konfliktusról. Az amerikai elnök megismételte, hogy Izraelnek joga és kötelessége polgárainak védelme, ugyanakkor hozzátette, hogy a Hamász és a palesztin emberek közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, a fegyvereseik a civilek mögé bújnak.

Az amerikai elnök a kétállami megoldás kapcsán azt mondta, nincs visszaút a háború előtti status quo-hoz.

Ez azt is jelenti, hogy ha ennek a válságnak vége, kell egy jövőkép. És véleményünk szerint ennek a kétállami megoldásnak kell lennie. Ez minden fél – izraeliek, palesztinok, regionális partnerek, globális vezetők erőfeszítését jelenti – emelte ki Joe Biden.

A kétállami megoldással, vagyis a szuverén Izrael és mellette a szuverén Palesztina tervéről a Times of Israel internetes kiadása megjegyzi: Izrael fokozatosan eltávolodott a kétállami megoldástól. Jelenleg olyan kormány vezeti, amely szerint Ciszjordánia Izraelhez tartozik, és számos tag támogatja a terület nagy részének annektálását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!