2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Az idei biztosan nem lesz a légiközlekedés történetének legbiztonságosabb éve

Hír TV

2018. május 19., szombat 18:16

Kétnapos nemzeti gyászt hirdettek Kubában a pénteki repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére. A helyi légitársaság Havannából induló járata nem sokkal felszállás után zuhant le. Hárman élték túl a becsapódást, 107 ember meghalt. A 40 éves gépet egy mexikói cégtől lízingelte a légitársaság, tavaly novemberben esett át műszaki ellenőrzésen.

A Boeing 737-esen 104 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. 3-an élték túl a becsapódást

„Ahogy a repülő távolodott a reptérről, látszott, hogy nem tud emelkedni. Veszteni kezdett a magasságából, aztán ide csapódott, egy házba. Az oldalára dőlt, letépte a kábeleket és csak utána állt meg” – fogalmazott egy szemtanú.

A szerencsétlenség közvetlenül a felszállás után történt, közel a reptérhez. A mentést ezért szinte azonnal meg tudták kezdeni. A helyszínre érkezett a kubai elnök is, aki gyors kivizsgálást ígért. Részvétét fejezte ki Raúl Castro is, aki kétnapos országos gyászt is elrendelt.

„A kommunista párt főtitkára, a hadsereg főparancsnoka, Raúl Castro, aki éppen egy sérvműtét után lábadozik, közvetlenül nyomon követi az eseményeket, és megfelelő utasításokat adott a katonai vezetésnek. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak” – közötle Rafael Serrano kormányszóvivő az állami tévében.

A balesetet szenvedett repülőt a kubai légitársaság egy mexikói cégtől bérelte. A 39 éves gépet utoljára tavaly novemberben vizsgálták át. A baleset után az mexikói tulajdonos és az amerikai gyártó is szakértőket küldött Kubába.

„Valószínűleg egy technikai probléma, ami egy felszállás utáni lezuhanást eredményez, de a repülési fázisok közül a legeslegkockázatosabb az mindig a felszállás, úgyhogy ott tud a dolog rosszul sikerülni. Ebből a típusból azért már kevés repül a világban, Európában például egyáltalán nem repül már ilyen. De a repülőgép korából nem következik baleset. Ha egy repülőgép rendesen karban van tartva, és nyilván ezt fogják majd megnézni, hogy a karban tartás milyen volt, illetve a pilótáknak a cselekedeteit, ebből fog kiderülni, hogy a baleset végül is miért következhetett be” – fejtette ki a Hír TV-nek nyilatkozó Pető György légügyi szakértő, pilóta.

2017 volt a kereskedelmi légiközlekedés történetének legbiztonságosabb éve, egy utasszállító sem zuhant le. Idén viszont már több halálos baleset is történt, legutóbb Iránban zuhant le egy utasszállító.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!