2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Az elnök bíróság elé állítaná az önjelölt elnököt

Venezuelában hiába szeretnének a nemzetközi szervezetek és a közvetítő államok gyors megegyezést: a politikai krízis rendezését nehezíti az országot sújtó gazdasági válság. A lakosság életszínvonala látványosan zuhan. Közben a Maduróhoz hű politikai elit a legfelsőbb bíróság elé állítaná az ellenzék vezetőjét.

  • Az elnök bíróság elé állítaná az önjelölt elnököt

Venezuelát egyre inkább a kibékíthetetlen politikai viszály jellemzi. A legújabb hírek szerint az ország ENSZ-nagykövete úgy nyilatkozott, hogy a hivatalban lévő elnök ellenfelének, az ellenzék vezetőjének sorsáról a legfelsőbb bíróság fog dönteni, miután Jouan Guaido visszatér hazájába.

Venezuela ügyével már az ENSZ is foglalkozik. Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az amerikai határozati javaslatot, amelyben a testület felszólította volna Venezuelát, hogy tartson szabad és tisztességes elnökválasztást, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segély szabadon eljuthasson az ország területére.

A segítségre pedig nagy szükség van, mivel a venezuelai háztartások 80 százalékát élelmiszerhiány fenyegeti. Sok helyen akadozik az ivóvízellátás és gyakoriak az áramszünetek is.

A világ egyik leggazdagabb olajkészletével bíró ország Nicolas Maduro baloldali kormányzása alatt a tönk szélére került. A korábban irigyelt jólétnek mára nyoma sincs.

„Karbantartó vagyok egy épületben. Láttam másokat, hogy gyűjtögetnek a szemétből, abban a reményben, hogy találnak valami ennivalót. Így elkezdtem én is a szemét között turkálni. Hálát adok az égnek, hogy eddig minden nap sikerült valami ehetőt találnom” – nyilatkozta egy arcát nem vállaló férfi.

Jelenleg minden második venezuelai háztartás a szegénységi küszöb alatt tengődik. A venezuelai gyerekeknek és fiataloknak csupán a fele jár rendszeresen iskolába. Az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro tagadja a humanitárius válságot, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

Múlt szombaton a hivatalban lévő elnök ellenlábasa Guaido megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott segélyeket Venezuelába de a Maduro elnökhöz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. Az összecsapásoknak féltucat halálos áldozata és több száz sérültje lett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!