2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

Áll a bál a charlottesville-i önkormányzat ülésén

2017. augusztus 23., szerda 09:03

Második napja nem szűnik a feszült, bekiabálásokkal kísért vita a virginiai Charlottesville önkormányzati ülésén. Mike Signer, a város polgármestere megígérte ugyan, hogy a polgárháború déli szereplőinek emléket állító két szobrot, köztük Robert Lee tábornokét eltávolítják, de előtte nyilvános vitát hirdetett, amely tüntetésekbe és zűrzavarba fulladt. Amikor az ülésen Signer szólásra emelkedett, „Vér tapad a kezedhez” feliratú táblákat emeltek a magasba.

„Több lehetőségük is volt, hogy beavatkozzanak, és nem tették. Megmondtuk pontosan, hogy mit kell tenniük, de önök nem tettek semmit” – hangoztatta egy helyi.

„Önök hívják magukat az ellenállás fővárosának? Az ellenállást azok az orvosok képviselték, akik életeket mentettek. Az ellenállást azok a polgárok mutatták, akik azonosították a gyűlöletbűnök elkövetőit” – mondta egy aktivista, Emily Gorcenski.

A helyi rendőrök egy idő után berontottak a tanácsterembe. Három embert tartóztattak le.

„Kidobhatják innen a polgárokat a maguk rendőrei, és nézzék meg, hogy ezek a rendőrök ki ellen lépnek fel általában. Milyen állásfoglalás ez?” – reagált az idei önkormányzati egyik független jelöltje, Nikuyah Walker.

Kedd délután a polgármester úgy döntött, egyelőre nem eltávolítják, hanem letakarják a polgárháború személyiségeinek emléket állító két szobrot.

„Nincs bírósági végzésünk jelenleg, hogy bármit is tegyünk, de úgy tűnik, mégis tehetünk valamit, amivel nem rombolunk szobrokat. Azzal nem sértünk jogilag semmit, de megmutatja azt a keserűséget, amit közösségként érzünk” – nyilatkozta Kristin Szakos tanácsnok.

A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérései szerint a megkérdezett amerikaiak 54 százaléka meggyőződéssel vallja, hogy a konföderációs emlékműveknek a helyükön kell maradniuk a köztereken is. A megkérdezetteknek csupán 27 százaléka áll ki amellett, hogy a szobrokat és emlékműveket valamennyi közterületről el kell távolítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!