2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

A közmédia függetlenségéért tüntettek Lengyelország-szerte

2016. január 9., szombat 21:14, frissítve: vasárnap 10:08

Tízezrek tüntettek Lengyelország több nagyvárosában a médiatörvény módosítása ellen. A demonstrálók a közmédia függetlenségének helyreállítását követelték. A legnagyobb megmozdulás Varsóban volt, ahol a helyi hatóságok becslése szerint mintegy húszezren vonultak a köztelevízió székháza elé lengyel és európai uniós zászlókat lengetve.

A médiatörvény módosítása miatt vonultak utcára tízezrek Lengyelország-szerte. Több nagyvárosban is azt követelték, hogy állítsák helyre a közmédia függetlenségét.

A médiatörvény pénteken lépett hatályba, a szabályozás megvonta az országos rádió- és televíziótanácstól azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és az azt felügyelő bizottságok vezetőit, és helyette átmenetileg a kincstárügyi minisztert jogosította fel erre.

„Azért vagyunk itt, mert a sajtószabadság veszélyben van, csakúgy mint a demokrácia. A média fontos biztonsági eszköz. Ha a média nem ellenőrizheti azokat, akik hatalmon vannak, akkor a közvélemény semmit sem fog tudni. Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, milyen fontos nekünk a szabad média” – fogalmazott Mateusz Kijowski, a Demokrácia Védelméért Bizottság elnöke.

A demonstrálók szerint az októberben megválasztott kormány a demokrácia határait feszegeti. „Ez a tüntetés a Jog és Igazságosság Párt arroganciája ellen is irányul, nemcsak az új médiatörvény kapcsán, általánosságban is” – mondta egy tüntető. „A diktatúra felé haladunk” – jegyezte meg egy másik demonstráló.

Az Európai Bizottság a jövő héten tárgyal a lengyel jogállamiság helyzetéről és az új médiatörvényről.


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!