2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Személycseréket ígér az új közmédiavezér

2016. január 8., péntek 20:22, frissítve: péntek 20:22

Személycseréket ígér a lengyel közmédia új vezére. Brüsszel bírálja a jogszabályt, Varsó viszont állítja: tiszteletben tartják a média szabadságát és sokszínűségét.

Életbe lépett az új lengyel médiatörvény, a kormány így teljes uralmat gyakorolhat a közmédia felett. A kincstárügyi miniszter már ki is nevezte a filmrendezőként, újságíróként és jobboldali politikusként is ismert Jacek Kurskit, az új vezetőt.

„Racionális változásokra van szükség a közmédiában, és azok az emberek, akik elfelejtették a feladatukat, az újságírói szakmájukat talán, ha nem is vagyok biztos benne, hogy el kell hagyják a munkájukat, de meg kell változtatniuk a munkahelyüket” – nyilatkozta Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes.

A lengyel köztársasági elnök annak ellenére aláírta az új médiatörvényt, hogy azt nemcsak az ellenzék, de Brüsszel is bírálta, és szankciókat helyezett kilátásba Varsó ellen. „Az elnök úr pártatlan, objektív és megbízható közmédiát szeretne” – jelentette ki Malgorzata Sadurska, az elnöki iroda vezetője.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság a jövő héten vitázik a lengyel jogállamiság helyzetéről és az új médiatörvényről. Varsótól a történtekről már decemberben tájékoztatást kértek. „A bizottság megkapta a lengyel kormány válaszlevelét Timmermans alelnök úr médiatörvényt érintő levelére – jelenleg elemzés alatt van a válasz” – tudatta Margaritis Schinas EB-szóvivő.

A varsói válaszlevél azt hangoztatja: Lengyelország teljes mértékben tiszteletben tartja a média szabadságát és sokszínűségét, és azt ígérik, sérthetetlen marad a lengyel országos rádió- és televíziótanács eddigi hatásköre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!