2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A kanadai miniszterelnök is bocsánatot kért

Bocsánatot kért Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, amiért az ukrán elnök ottawai parlamenti beszédére egy SS veterán is meghívást kapott. Az ukrán származású, Kanadába emigrált 98 éves férfit még a házelnök is méltatta, a politikus később le is mondott emiatt. Az oroszok szerint Kanadában kell bíróság elé állítani a volt SS-katonát, Lengyelország pedig kérni fogja a kiadatását.

  • A kanadai miniszterelnök is bocsánatot kért

A legfelsőbb szintre gyűrűzött tovább a 98 éves Yaroslav Hunka parlamenti meghívásának és méltatásának botránya.

Anthony Rota házelnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása alkalmából meghívott veterán katonát "ukrán és kanadai hősként" ünnepelte, és megköszönte a szolgálatait is, amire a képviselők kétszer is állva tapsoltak a parlamenti ülésteremben.

Utólag derült ki, hogy Hunka a második világháború alatt a Waffen-SS ukrán hadosztályában szolgált, amely nemcsak a Vörös Hadsereg ellen harcolt, de orosz, ukrán és zsidó civilek ellen háborús bűncselekményeket is elkövetett.

Antony Rota házelnök lemondását Justin Trudeau bocsánatkérése követte.

Néhány pillanat múlva felszólalok, hogy minden kanadaitól, a világ minden táján élő zsidótól és az ukránoktól is fenntartások nélkül bocsánatot kérjek a parlament nevében. Kizárólag a házelnök volt felelős ennek az embernek a meghívásáért és méltatásáért, aki teljes mértékben elfogadta felelősségét, és lemondott ennek megfelelően

- közölte Trudeau, hozzátéve: különösen azt sajnálja, hogy Yaroslav Hinka meghívása mennyire kellemetlen helyzetbe hozta Volodimir Zelenszkijt.

A lengyel kormány oktatási és tudományos minisztere, Przemysław Czarnek kezdeményezte a 98 éves férfi kiadatását Lengyelországnak, mivel feltételezett bűneit lengyel területen követte el, így ennek kivizsgálása a lengyel kormány feladata.

Moszkva is felelősségre vonná a veterán ukrán katonát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint pedig, ha a kanadai hatóságok nem adják ki, akkor helyben kell bíróság elé állítani Yaroslav Hunkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!