2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Sztrájkkal tiltakoznak a rendőri erőszak ellen a katalánok

2017. október 3., kedd 17:11, frissítve: kedd 21:48

A spanyol király is elítélte a katalán függetlenségi népszavazást, VI. Fülöp szerint Katalónia kormánya tudatosan és szándékosan megsértette a spanyol törvényeket az elszakadásról kiírt referendummal. A szakadár régió közben sztrájkkal tiltakozik a spanyol rendőrök ellen, akik erőszakosan léptek fel a vasárnapi voksoláson részt vevők ellen. Barcelonában nem jártak a metrók, és nem fogadtak turistákat a város látványosságai sem. A munkabeszüntetéshez az FC Barcelona focistái is csatlakoztak, az edzésük elmaradt, a Camp Nou kapuit bezárták. Az utcán pedig 300 ezren tüntettek a madridi központi vezetés ellen.

Hangos füttyszóval és bekiabálásokkal fogadták a szurkolók Gerard Piquét a spanyol válogatott hétfői edzésén. A Barcelona katalán hátvédje 20 percig tűrte a szidalmakat, majd több társával együtt levonult a pályáról. A világ- és Európa-bajnok futballista részt vett a vasárnapi népszavazáson is, amelyet a spanyol kormány alkotmányellenesnek minősített. Piqué kész feladni a spanyol válogatottságot, ha az az ára szülőföldje függetlenségének. „Szerintem el sem kellett volna jönnie, és az lenne a legjobb, ha nem csak most, hanem örökre itt hagyná az edzéseket. Ne jöjjön vissza, nekem nem fog hiányozni” – reagált egy szurkoló.

A Barcelona keddi edzésén nem fenyegette Piquét az a veszély, hogy kifütyülik – és nem csak azért, mert ő a szurkolók egyik kedvence. A tréning egyszerűen elmaradt, a Barca ugyanis csatlakozott a Katalóniában meghirdetett sztrájkhoz. A katalánok a munkabeszüntetéssel a rendőri erőszak ellen tiltakoztak. A spanyol egyenruhások brutálisan léptek fel vasárnap azok ellen, akik elmentek szavazni.

A szakszervezetek felhívására a sztrájkolók megbénították a régió közlekedését. Az egyik tengerparti városnál traktorral lassították a forgalmat a tüntetők. A part menti utakon hatalmas dugók alakultak ki.

Barcelonában az üzletek nagy része zárva maradt, a metró pedig leállt. „15 perccel korábban indultam el, mint szoktam, és szerencsém volt, mert elkaptam egy metrót. Eddig nem éreztem meg a sztrájkot, de más kérdés, hogy mi lesz majd hazafelé” – mondta egy helybéli férfi.

A tüntetőket mindez nem zavarja, ők úgyis gyalogolnak: Barcelona utcáit ismét ezrek töltötték meg, hogy kiálljanak a függetlenség mellett.

Miközben bejutni egyre nehezebb Katalóniába, a távozásban még segítenek is egyeseknek: a népszavazást szétverő spanyol rendőröket szabályosan elkergették a katalán tüntetők. A szállásuk bejáratánál tömörülő egyenruhások előbb hangosan éltették Spanyolországot és a munkájukat, majd később engedtek a nyomásnak, összepakoltak, és elmentek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!