2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

A Fidesz mossa kezét, bizottságot hozna létre – a Jobbik ennél is tovább menne

,

2017. február 4., szombat 19:18, frissítve: szombat 21:28

Demszky Gábor felelősségét is meg kell vizsgálni az OLAF-jelentés alapján, az LMP szerint nem lehet ilyen méretű csalást elkövetni úgy, hogy a városvezető ne tudjon róla. A Fidesz fővárosi, a Jobbik pedig parlamenti vizsgálóbizottságot alakítana, hogy kivizsgálják, pontosan hova tűnt el a 167 milliárd forintnyi szabálytalanul elköltött pénz. A szabálytalanságok és korrupció miatt 59 milliárd forintot kell visszafizetni.

Tíz éve, 2007 tavaszán kezdték fúrni a 4-es metró alagútját. A ceremónián együtt ünnepelt az akkori főpolgármester, Demszky Gábor a BKV-ért felelős helyettesével, a szocialista Hagyó Miklóssal. A vonalat már nem ők, hanem Tarlós István és Orbán Viktor adták át 2014-ben.

Akkorra a Demszky-korszak szimbolikus beruházásának költségei 452 milliárd forintra híztak. Minden harmadik forintot szabálytalanul költöttek el – állapította meg a Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF, amely az uniós támogatás miatt vizsgálta a közpénzek felhasználását.

„Nincs takargatnivalóm, állok majd a nyilvánosság elé, ha ebből vizsgálat lesz” – nyilatkozta az egykori főpolgármester. Demszky Gábor az egykori SZDSZ színeiben irányította 20 éven át Budapestet. A pártot együtt alapították a rendszerváltozás idején Szent-Iványi Istvánnal, aki ma már a Magyar Liberális Pártban politizál. „A kormány a saját propagandájában ezt rá akarja tolni a városvezetésre, ebben nem akarok állást foglalni, de az OLAF-jelentés alapján ez nem állapítható meg. Az állapítható meg, hogy cégeknek, néhány politikusnak volt ebben valamiféle érintettsége. Egyetlenegy SZDSZ-es politikus közvetlen érintettségéről nem beszél” – jegyezte meg az MLP külpolitikai szakértője.

Az LMP vizsgálná Demszky Gábor felelősségét. „Egy mezei képviselő háta mögött bármit meg lehet csinálni, amiről nem tud – a legjobb szándékkal sem. Ugyanakkor az egy kérdés, hogy vajon egy főpolgármester háta mögött meg lehet-e olyan dolgokat csinálni anélkül, hogy erről legalább informálisan tudomása ne lenne” – jegyezte meg Csárdi Antal fővárosi képviselő.

A Fidesz külön vizsgálóbizottságot állítana fel a Fővárosi Közgyűlésben. „Hol van ez a hatalmas összeg, ami eltűnt ebben a beruházásban? Egy fővárosi vizsgálóbizottság dokumentumokkal, vizsgálatokkal, meghallgatásokkal jelentős mértékben tudna hozzájárulni a tisztánlátáshoz. Meggyorsíthatná az ügy tisztázását és a felelősök megtalálását” – vélekedett Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Jobbik országos szintre emelné a 4-es metró ügyét, az ellenzéki párt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza. „Hiszen olyan nincs, hogy ezt az adófizetőknek kelljen visszafizetni.Vagy, hogyha nekik kell valami okból, mert nem tudják visszaszedni, akkor ’18-ban el kell gondolkozniuk a választóknak, hogy ezt az összeget valóban ki kellett-e volna fizetni, és hatalomban akarnak-e tartani olyan pártokat, amelyek ezeket a piszkos játékokat végzik” – jelentett ki Staudt Gábor, a párt frakcióvezetője.

A Jobbik szerint az OLAF-jelentés egyben az Orbán-kormány által meghirdetett elszámoltatás csődje.

Nyilvánosságra hozta a kormány a 4-es metró beruházási szabálytalanságairól szóló EU-s jelentést. Az uniós korrupcióellenes szervezet szerint a Fővárosi Önkormányzat, az Alstom és Medgyessy Péter érintett a szabálytalanságokban. A kormány az EU történetének legnagyobb korrupciós ügyéről beszél, az érintettek cáfolnak. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!