2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Izrael légicsapást mért egy ENSZ-iskolára

,

2014. július 24., csütörtök 17:36, frissítve: csütörtök 20:32

Óvóhelyként használt ENSZ-iskolát bombázott le az izraeli légierő. A támadásban 15 palesztin meghalt, több mint 200 megsebesült. Kórházi források szerint a Gázai övezet északi részén lévő Bét Hanún településen lévő iskolában több százan kerestek menedéket a heves harcok elől. Félő, hogy még tovább nő az áldozatok száma. Ez a 4. izraeli támadás ENSZ-intézmény ellen a július 8-án kezdődött konfliktus kitörése óta.

A Hamász közölte, csak akkor egyeznek bele a tartós tűzszünetbe, ha Izrael feloldja a Gázai övezet blokádját. A harcokat csak pár órára szüntetnék be humanitárius okokból, a sebesültek ellátása és elszállítása idejére. Közben az Egyesült Államok feloldotta az amerikai járatok tel-avivi repülésére vonatkozó tilalmat, amelyet a palesztin rakétatámadások miatt rendeltek el.

„Cionisták, fasiszták, ti vagytok a terroristák!” – üzeni Izraelnek egy palesztinpárti francia tüntető. Párizsban ismét ezrek vonultak utcára a zsidó állam gázai offenzívája ellen tiltakozva, miután a hétvégén két hasonló demonstráció is erőszakba torkollott. „A forma talán megváltozott, de a tartalom nem. A palesztinoknak csak szavak jutnak, semmi más, miközben az izraeli politikusok teljes támogatást és bátorítást kapnak. Ha Francois Hollande szeretne tenni valamit a békéért, szankciókat kell életbe léptetnie Izrael ellen, hogy rákényszerítse a nemzetközi törvények betartására” – mondta a tüntetés egyik szervezője, Taoufik Tahai.

Ciszjordániában összecsapások törtek ki a helyi palesztin tüntetők és a rendőrök között. A demonstrálók kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az egyenruhásokat, akik könnygázzal válaszoltak.

A gázai kórházakba folyamatosan érkeznek a mentőautók az izraeli légi csapások sebesültjeivel – immár 16. napja. A palesztin halálos áldozatok száma a gázai vezetés szerint már a hétszázat is meghaladta, és több mint százezer embernek kellett elmenekülnie otthonából a zsidó állam hadművelete miatt.

A szemben álló feleket egyelőre hiába békítené az amerikai külügyminiszter, John Kerry szerdán eredmény nélkül távozott Tel-Avivból. A Hamász mindaddig nem hajlandó tűzszünetet kötni Izraellel, amíg a zsidó állam nem oldja fel a Gázai övezet 2006 óta tartó blokádját. A palesztin szervezet vezetője csak egy rövid fegyvernyugvásba egyezne bele.

„Nagyon szívesen tartunk humanitárius tűzszünetet, amit múlt csütörtökön is támogattunk; akkor beleegyeztünk, hogy több órán át nem támadunk, elszálltjuk a sebesülteket és segítünk a mentési munkálatokban. Egy ilyen tűzszünet nem kerüli meg az ellenállás és a nép követeléseit” – közölte Khaled Mesál, a Hamász vezetője.

Közben az Egyesült Államok feloldotta az amerikai járatok tel-avivi repülésére vonatkozó tilalmat. Szerdán a legnagyobb nyugati légitársaságok azért törölték a Ben Gurion reptérre induló járataikat, mert kedden egy palesztin rakéta csapódott be a légikikötő közelében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!