2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Halálos tüntetés: „addig ülünk itt, amíg véget nem ér a rémálom”

,

2013. július 1., hétfő 10:53, frissítve: hétfő 18:33

Heten meghaltak, több mint hatszázan megsebesültek az egyiptomi elnök hívei és az ellenzéki tüntetők összecsapásaiban az államfő hivatalba lépésének első évfordulóján. A tiltakozók továbbra is Mohamed Murszi távozását követelik. A védelmi miniszter szerint akár a hadsereget is bevethetik a demonstrálók ellen.

Molotov-koktélokat dobálnak az ellenzéki tüntetők a Muszlim Testvériség kairói székházára. A tiltakozók szerint az iszlamista párt befolyásolja elnöküket, Mohamed Murszit, aki döntéseivel visszahozza az egyszer már megbuktatott diktatúrát az észak-afrikai országba. A demonstrálók egy része az államfői palota épülete előtt táborozott le. „Addig ülünk itt, amíg véget nem ér a rémálom, amíg vissza nem szerezzük az országunkat és a forradalmunkat még egyszer, amíg vissza nem szerezzük a jogainkat, az élőkét, a sebesültekét és a halottakét. A testvériség országának és korának vége” – mondta egy ellenzéki tüntető.

A Murszi beiktatásának első évfordulóján tartott tüntetések több városban is összecsapásokkal végződtek az ellenzékiek és a kormánypártiak között. Az erőszaknak halálos áldozatai is voltak, a legtöbben Kairóban vesztették életüket.

A fővárosban is az utcára vonultak

A fővárosban az elnök támogatói is az utcára vonultak. Az államfő szóvivőjén keresztül azt üzente: nyitott a párbeszédre az ellenzékkel, az erőszakot viszont elutasítja. „A szólásszabadságot és a békés tüntetéshez való jogot mindenki számára őrzi és védelmezi az alkotmány. De az erőszakcselekmények, a szabotázs és a gyilkosságok elítélendő és indokolatlan cselekmények” – fogalmazott a szóvivő.

A kormány egyelőre nem vetette be a hadsereget a tüntetők ellen, de a védelmi miniszter korábban azt mondta: erre is sor kerülhet, ha Egyiptom kormányozhatatlanná válik a folyamatos demonstrációk miatt.



Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!