2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán: Van némi puskapor a levegőben

2015. december 4., péntek 10:32, frissítve: csütörtök 15:49

Elfogadhatatlan lenne a magyarok kilökése Schengenből – a miniszterelnök szerint. Brüsszelben ma ülnek össze a belügyminiszterek: tárgyalhatnak arról, hogy két évre visszaálljon-e az uniós országok közötti határellenőrzés.

A schengeni szabályok felfüggesztése is téma lesz az uniós belügyminiszterek pénteki értekezletén. A Financial Times úgy tudja, hogy az övezet működését két évre függesztenék, fel és visszaállítanák a belső határok ellenőrzését. Német sajtóhírek szerint a felvetéssel Görögországot akarják zsarolni, hogy szorosabban működjön együtt az uniós rendészeti szervekkel, és felgyorsítsák a bevándorlók regisztrációját. Egyes hírek szerint a mini-Schengen létrehozása sem került ki a javaslatok közül. Ebben az esetben csak Németország, Franciaország és a Benelux államok területén maradna meg a szabad utazás. A visegrádi országok ezt a kezdeményezést elutasítják.

Van némi puskapor a levegőben – így reagált a miniszterelnök arra, hogy egy kiszivárgott EU-javaslat szerint két évre megszűnhet a schengeni övezet, és visszaállhat az uniós országok közötti határellenőrzés. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az unió alapítóit magába foglaló államok le akarják választani magukról azokat a közép-európai országokat, ahonnan a menekültek érkeznek. Ez elfogadhatatlan Magyarország számára, hiszen hazánk tette a legtöbbet az unió külső határainak védelméért. A kormányfő bízik abban, hogy a V4-ekkel közösen létrehozott Schengen Barátai csoporthoz több állam is csatlakozik, így sikerül megakadályozni az unió feldarabolódását.

„Van némi puskapor a levegőben. Vannak országok, amelyek azt a tanulságot vonták le a menekültválságból és az újabb kori népvándorlásból, hogy a szabad mozgás területét az Európai Unión belül szűkíteni kell. Úgy akarnak védekezni – szerintem a saját rossz migránspolitikájukkal szemben –, hogy visszaállítják a határőrizetet olyan országok között, amelyek egyébként nem Európa külső határait jelentik” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Görögország szigorít, csak hogy bennmaradhasson

 

Görögország hajlandó szigorítani a határellenőrzéseket és a migránsok regisztrációját, hogy bent maradhassanak a schengeni övezetben – írja a brüsszeli sajtó. A görögök beengednék az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex személyzetét, amit eddig az ország szuverenitására hivatkozva elutasítottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!