2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 23:00

Nemet mondanak a mini-Schengenre

2015. december 3., csütörtök 20:57, frissítve: péntek 09:14

A Máért üléséről a miniszterelnök Prágába utazott a visegrádi országok kormányfőinek találkozójára. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egyaránt elutasítja a schengeni övezeten belüli szabad mozgás korlátozását, a német sajtóban megszellőztetett mini-Schengent.

A cseh miniszterelnök fogadta Orbán Viktort a prágai külügy-minisztérium épületénél. A visegrádi csúcs eredeti témája a közös határvédelem volt, miután a csehek, a szlovákok és a lengyelek is részt vesznek a magyar–szerb határ ellenőrzésében. „A mai találkozón úgy döntöttük, hogy létrehozzuk a Schengen Barátai nevű szervezetet, amelynek az lesz a feladata, hogy minden erővel részt vegyenek a külső schengeni határok védelmében” – mondta a cseh kormányfő, Bohuslav Sobotka.

A német sajtó cikkezett arról, hogy Németország, Franciaország és a Benelux államok mini-Schengent hoznának létre. A visegrádi vezetők szerint ez a szabad mozgás uniós alapelvét sértené. „Tisztáznunk kell, hogy Schengen nemzeti felelősség. Minden országnak megvannak a saját határai, tehát sajátjuk a felelősség és az ellenőrzési rendszer is. Senki nem garantálhatja a biztonságunkat, csak mi, magunk. Magyarország és Szlovákia a kötelező uniós menekültkvótát közösen támadja meg az Európai Unió Bíróságán” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök. „Nem toleráljuk, ha egy ország nem tartja be a schengeni szabályokat. A menekültáradat nagy nyomás alá helyezi a rendszert, de olyan emberek haladnak keresztül az országainkon, akik később biztonsági fenyegetést jelenthetnek” – nyilatkozta a szlovák miniszterelnök, Robert Fico.

Közben Budapesten a kancelláriaminiszter megerősítette azt a belga sajtóhírt, hogy a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás szervezője Magyarországon is járt, ahol a Keleti pályaudvarnál toborzott öngyilkos merénylőket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!