2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Felére csökkentik a földadót

2015. január 22., csütörtök 17:03, frissítve: szombat 11:42

A földadó ellen tüntettek a gazdák Balmazújvárosban. Több mint 100 traktorral vonultak az utcára. Januártól kellene aranykoronánként 300 forintot fizetniük az önkormányzat döntése alapján. A gazdák képviselői egész nap egyeztettek a polgármesterrel, aki végül engedett: felére csökkenti a díjakat.

Decemberben fogadta el az Országgyűlés azt a salátatörvényt, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy települési adót vessenek ki. A balmazújvárosi önkormányzat ez után döntött úgy, hogy megadóztatja a szántóföldeket, gyümölcsösöket és kerteket.

A földadó elleni tiltakozásként vonultak utcára a balmazújvárosi gazdák. 4 helyszínen zárták le traktorokkal a fél útpályát és a városháza előtt is felsorakoztak. Azt mondják: a földadó még nehezebb helyzetbe hozza őket, az emelkedő költségek miatt kénytelenek lesznek árat emelni, amivel viszont hátrányba kerülhetnek a piacon. A város környékén átlagosan 30 aranykorona értékű földek vannak. Így hektáronként évente 10 000 forintot kellene fizetni az önkormányzatnak. A gazdák szerint ez sok. Bővebben>>>

„Nekünk rengeteg a befizetnivaló költségünk, a vetőmagtól kezdve, mert mindent úgy vesszünk meg. Meg hát a maga a műveltetés költségei is ott vannak” – mondta Vincze Sándor.


Balmazújváros polgármestere méltányosnak tartja a januárban bevezetett települési adót, amelytől évente 40-45 millió forintot remél a település. Az összeget útfelújításra fordítanák. „A képviselő-testület határozott a tekintetben, hogy nem kívánja eltörölni a települési adót addig, amíg az országgyűlés a települési adóról szóló törvényt életben tartja” – számolt be róla Veres Margit.

A demonstráció alatt a gazdák képviselői többször tárgyaltak az önkormányzattal, és végül kompromisszumot kötöttek. A termelők azt mondják, fizetnek, de nem 300 forintot aranykoronánként. „150 forintot tartunk a gazdák részéről megfizethetőnek aranykoronánként, és azt kérnénk, hogy a fele kerüljön belterületi fejlesztésre, a fele pedig kerüljön külterületi fejlesztésre. Elsősorban külterületi utak fejlesztésre” – hangsúlyozta Szűcs Gergely, a demonstráció szervezője.

Az ügyben a végleges döntést a balmazújvárosi képviselő-testület hozza majd meg a következő ülésen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!