2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Bebiztosították: már a kiírás előtt Orbán veje nyerte a megbízást

2017. január 31., kedd 16:32, frissítve: szerda 21:58

Előre lejátszották a miniszterelnök vejének volt cégével Szekszárd közvilágításának korszerűsítését egy hangfelvétel szerint. Az akkor még Tiborcz István által tulajdonolt Elios Zrt. felajánlotta, hogy lényegében ingyen elkészíti azokat a tanulmányokat, amelyek nélkül Szekszárd nem nyerhetett volna uniós támogatást a közvilágítás korszerűsítésére.

A Direkt36 nevű oknyomozó portál írt arról, hogy az Elios Zrt. 2014 májusában nyerte el a megbízást, a közbeszerzési pályázatot két hónappal korábban írták ki.

A hangfelvétel tanúsága szerint azonban a cég munkatársa már másfél évvel korábban, 2012 nyarán egyeztetett erről a megbízásról a szekszárdi városvezetéssel.

Tiborcz körei is kiveszik a részüket a külgazdasági üzletből
Jól helyezkedett: Tiborcz körei is kiveszik a részüket a külgazdasági üzletből
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Az Elios Zrt. felajánlotta, hogy lényegében ingyen elkészíti azokat a tanulmányokat, amelyek nélkül Szekszárd nem nyerhetett volna uniós támogatást a közvilágítás korszerűsítésére. A város megkapta a pénzt, az Elios pedig a sok száz milliós munkát, Tiborcz István volt cége LED-es lámpákra cserélte a hagyományos utcai világítótesteket a tolnai megyeszékhelyen.

A megvalósíthatósági tanulmányhoz kell egy teljesítési igazolás. Teljesítési igazolás az elvégzett munka alapján (…) harminc százalék előleget, és meglesz a teljesítési igazolás, meg fogják csinálni ezt az egész dolgot. De úgy lesz a szerződés, hogy csak abban az esetben lesz az amúgy elszámolható költség a pályázatban, ha nyer a pályázat. Ha nem, akkor lemondanak a pályázati készítési díjáról, tehát pályázat nélkül nincs. Nekünk csak másfél millió költségünk van evvel, semmi más nincs.

Horváth István, Szekszárd volt fideszes polgármestere.

A miniszterelnök vejének cége mindent tudott

A hangfelvételt Hadházy Ákos, akkor még szekszárdi fideszes képviselő készítette 2012 augusztusában. A ma már LMP-és politikus egy telekügylet miatt rögzítette azt az önkormányzati ülést, amelyen a közvilágítás is napirenden volt.

Senki nem indul előnnyel...
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban az Országgyűlésben egy LMP-s kérdésre válaszolva kijelentette: senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt. Tiborcz István pedig a tavalyi Bocuse d’Or európai döntőjén elárulta: csak családi ügyekről szoktak beszélgetni apósával.

„Ebben az időben még a politikusok nem is tudtak ennek a pályázatnak a részleteiről, de a későbbi nyertes cég, a miniszterelnök vejének cége, már tudott minden részletet, és már arról volt szó, hogy majd hogyan fognak visszacsepegtetni, visszajuttatni pénzt ebből a pályázatból. Ez egészen elképesztő dolog” – mondta el Hadházy Ákos.

A Miniszterelnökségen állt Tiborczék sikere?

Korábban a Demokratikus Koalíció is azt állította: Orbán Viktor maga segíthette a vejét közbeszerzést nyerni. A Direkt36 szerint a kancellária ellenőrizte ugyan a drágább uniós közbeszerzések szabályosságát, de 2014-ben – az akkor még Tiborcz István érdekeltségébe tartozó – Elios Zrt. közvilágítási pályázatait simán átengedték. A DK szerint bűncselekmény történt, ezért az OLAF-hoz fordultak.

Gyorsan lezárt nyomozás, utólag kivett milliárdok

Az Elios Zrt. több városban is elnyerte a helyi közvilágítás felújítására/kiépítésére kiírt tendert, a cég azonban ugyanazokat a lámpákat az egyik vidéki városban jóval drágábban szerelte fel, mint egy másikban. A rendőrök csalás gyanújával kezdtek nyomozni, de arra jutottak, hogy semmilyen bűncselekmény nem történt, ezért megszüntették az eljárást.

Fotó: Építészfórum

Az Eliost egyébként a West Hungária Bau cégbirodalomból ismert Paár Attilának (fenti képen) adta el Tiborcz. Paár jól járt az üzlettel, ugyanis átvétele után az új tulajdonos egymilliárdos osztalékot vett ki a cégből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!