2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Ártatlanságát hangoztatta a megvádolt spanyol kormányfő

2013. augusztus 1., csütörtök 10:25, frissítve: csütörtök 17:35

A spanyol miniszterelnök szerint egy lejárató kampány része, hogy korrupcióval vádolják pártja finanszírozási ügyeivel kapcsolatban. Mariano Rajoy a parlamentben azt hangoztatta, hogy a visszaéléseket a párt akkori kincstárnoka követte el. Úgy fogalmazott: hiba volt megbízni benne, mert a botrány sokat ártott Spanyolország megítélésének.

A múlt heti vonatszerencsétlenség áldozataira emlékezett először a spanyol miniszterelnök a parlamentben. Mariano Rajoy azért ment el a szenátusba, hogy a sajtóban megjelent korrupciós vádakra reagáljon. A gyanú szerint a pártvezetők – köztük Rajoy – éveken át feketén, zsebbe kapták fizetésük egy részét, a kétezres évek elejétől legalább a gazdasági válság 2008-as kezdetéig. Az is kiderült, hogy a néppárti rendezvényeket pártközeli cégek finanszírozták, állami megrendelésekért cserébe. A párt akkori kincstárnokát már letartóztatták, ő vallott Rajoyra.

A miniszterelnök viszont mindent tagad, szerinte csak lejárató kampányról van szó. „Véget kell vetnünk a Spanyolországról kialakult kép romlásának – hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök. – Ahelyett, hogy rosszindulatú feltételezéseknek, a politikai vezetők támadásának adnánk teret, hatékony és folyamatos munkára van szükség” – mondta Mariano Rajoy.

A miniszterelnök lemondását az elmúlt hónapokban tüntetők és ellenzéki politikusok is követelték. Az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg a kormányt. Rajoynak viszont egyelőre kényelmes többsége van a parlamentben, ráadásul politikáját az Európai Unióban is támogatják, mert külföldi hitel nélkül is végrehajtja a megszorításokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!