2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

"A Jobbik-féle antiszemitizmus egy penészszagú valami"

2013. május 5., vasárnap 20:12, frissítve: vasárnap 21:10

Megnyitották a Zsidó Világkongresszust Budapesten, a rendezvényen Németország, Oroszország és Izrael kormánya is képviselteti magát. A díszvacsorán Orbán Viktor is felszólal. Zoltai Gusztáv a rendezvény megnyitója előtt penészszagú antiszemitizmusnak nevezte a Jobbik viszonyát a két világháború közötti politikatörténethez.

A szervezet 100 ország közösségeit képviseli, a világon az egyik legbefolyásosabb zsidó szervezetként tartják számon. A budapesti rendezvényen Németország, Oroszország és Izrael kormánya is képviselteti magát. A közgyűlés négyévente tanácskozik. A kongresszuson nagyon sok védett személy vesz részt, így a budapesti helyszín környékén kiemelt rendőri készültség van. A Dohány utcában a zsinagóga környékét a rendőrség már pénteken lezárta, és több utcában is ideiglenes megállási tilalmat rendeltek el, a parkoló autókat elszállították. A bostoni merénylet elkövetési módjának tapasztalatai alapján pedig az utcai szemeteseket is leszerelték a Hotel Intercontinental környékén.

„Ne lehessen Horthy-szobrot avatni”

Penészszagú antiszemitizmusnak nevezte a Jobbik viszonyát a két világháború közötti politikatörténethez Zoltai Gusztáv. A Mazsihisz ügyvezető igazgatója a Zsidó Világkongresszus megnyitója előtt elismerte, hogy a jelenlegi kormány sokat tett a gyűlölet visszaszorításáért, de szerinte további lépésekre van szükség, például hogy ne lehessen Horthy-szobrot avatni Magyarországon.

– A nyugat-európai antiszemitizmus más jellegű, hiszen ott nem volt holokauszt, itt nálunk egészen más, a jelenlegi, a Jobbik-féle antiszemitizmus egy penészszagú valami. Persze, hogy tiltakozunk, amikor utcát neveznek el Horthy Miklósról, amikor szobrot avatnak, hiszen tudjuk, hogy az első zsidótörvénytől kezdve az utolsóig a magyar korabeli törvényt ő hagyta jóvá és írta alá, ezért mi nem tudjuk tisztelni Horthy Miklóst – jelentette ki Zoltai Gusztáv.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!