2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Villány jó évjárattal kecsegtet, Soltvadkert már kevésbé

2015. augusztus 23., vasárnap 17:43, frissítve: vasárnap 13:22

Kedvezett a kánikula a szőlőtermésnek, a villányi borászok jó évjáratra számítanak. Soltvadkerten viszont a termés felét, háromnegyedét elvitte a májusi jégverés, a hegyközségi tanács vezetője abban bízik, hogy a kárenyhítő alap megtéríti a kiesett jövedelmet.

Május elején verte el a jég a szőlőt a Kunsági Borvidékhez tartozó Soltvadkerten, pedig a hegyközség működtet elhárítórendszert. Font Gábor ültetvényét hat hektáron érte kár, a termés negyede lesz a vártnak. „A legmegbízhatóbb a jéghálós rendszer, minden ültetvényt támrendszerrel és hálóval kellene védeni, az száz százalékos megoldást jelentene, de az hatalmas költséget, 4-5 millió forintot jelent hektáronként, tudomásom szerint” – magyarázta a Font Pincészet borásza.

Átlagosan 50 százalékos a terméskiesés, mondja a hegyközségi tanács elnöke. A kisebb borászatok idei bevétele valószínűleg nem lesz elég arra, hogy fedezze a költségeket. Egy hektár szőlő megművelése 750 ezer forintba kerül Soltvadkerten.

„Azoknak a gazdáknak, akik idén nem szüretelnek vagy nagyon keveset szüretelnek, és nincs tartalékuk esetleg bankban vagy otthon, azoknak nagyon komoly gondjaik lehetnek, mert nagyon-nagyon jelentős költséggel jár a szőlőművelés. Következő évben is meg kell művelni a szőlőt, mintha az idén lett volna rajta termés. Ezeknél a gazdáknál bízunk benne, hogy a kárenyhítő alapból kapnak kellő mennyiségű pénzt ahhoz, hogy megműveljék a szőlőt, és ne adj Isten, még a család is meg tudjon élni, mert itt nagyon sok, főállású termelő család van, amelyeknek kizárólag ebből van jövedelme” – nyilatkozta Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának az elnöke.

Villányban eddig megúszták a jégverést és szélviharokat a szőlőtermelők. „Szép lassan, 10-20 milliméterenként esett, igazán nagy viharok, nagy csapadék nem esett le” – számolt be Bock József. A korai szőlőfajták szüretelése már elkezdődött. „A szőlő nagyon jól viselte ezt a meleget, nagyon szereti a meleget. Igen, talán egy-két héttel korábban van azoknak a szőlőfajtáknak a szürete, amelyek korábbiak, így a csaba gyöngye, a medoc noir, aztán már az Irsai Olivért szüretelik itt a borvidéken. Én azt gondolom, hogy az oporto szürete szeptember elején fog kezdődni” – tette hozzá a villányi borász.

A Pécsi Hegyközség területén is szedik már a szőlőt, a gazdák egyelőre nem bízzák az idénymunkát közfoglalkoztatottakra. „Előtte, mikor kezdjük a szüretet, mindig kioktatjuk az embereket, hogyan szedjék, mint szedjék, de aki ezt most hallja először, annak nehézkesnek tűnik, úgyhogy valami alapismeretre szükség van, nyilván a közfoglalkoztatottak között is van ilyen néhány, aki talán ezzel már találkozott, de azért szükség van valami alapismeretre” – mondta a Pécsi Hegyközségi Tanács titkára, Radó István.

A mezőgazdaságban idén lehet először közmunkásokat felvenni napszámosnak. A lehetőséget a belügyminiszter javaslatára teremtette meg a parlament egy jogszabály-módosítással a nyári szezon elején.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!