2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 22:40

Történt valami, megrázta magát a hazai fizetőeszköz

Hír TV

2018. július 3., kedd 15:06, frissítve: kedd 15:13

Enyhén visszaerősödött a forint a történelmi mélypontról, délután három óra körül 327-es szint környékén jegyzik a magyar fizetőeszközt.

A Hír TV-nek nyilatkozó elemző a forinterősödés hátterében jegybanki beavatkozást sejt. „Természetesen, nem tudjuk pontosan mi okozhatta a forint erősödést, hogy egy vagy több nagyobb piaci szereplő nagyobb forint tételekkel lépett be. Nem lehet kizárni, hogy valamilyen jegybanki beavatkozás van a háttérben, de az mindenképpen figyelemreméltó, hogy az Ún. határidős kamatláb 1,06%-ról 1,16%-ra emelkedett. Tehát lényegében a piac egy 25 bázis pontos kamatnövekedés kezdett árazni” – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke a Hír TV kérdésére azt mondta: a jegybanknak kell döntenie arról, hogy beavatkozik-e bármilyen formában a forint gyengülésébe. „Mindenféle elemzések látnak napvilágot, úgy látom, hogy nincs még egységes gazdaságpolitikai álláspont. Én megvárom mindenesetre a kormány javaslatát e tekintetben. Ha a pénzügyminisztérium úgy gondolja, hogy ez fontos lehet, akkor nyilvánvalóan a kormánypárti frakciók is támogatni fogják” – fogalmazott Bánki Erik.

A kormány is felelős a forint gyengüléséért a Jobbik alelnöke szerint. Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott: az, hogy a kormányszóvivő spekulációt emleget a fizetőeszköz gyengülésének egyik okaként, azt jelenti, hogy a kabinet beavatkozásra képtelen. A politikus azt is mondta, hogy a Magyar Nemzeti Banknak csak végső esetben kell kamatot emelnie, ezt ugyanis a hitelesek érezhetik meg.

„Markáns kommunikációs kiállást kellene foganatosítani, arról, hogy melyik az a pont, a forint romlásának melyik az a fázisa, ahol majd beavatkoznak, meg kéne mondani másodsorban, hogy milyen eszközzel avatkoznak be, én a kamatemelést tenném az utolsó helyre ebben a sorban, én azt szeretném, ha erre sor se kerülne, de ez pontosan ilyen megelőző, markáns kommunikációs intézkedésekkel lehet elérni” – mondta a Jobbik alelnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!