2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki a pénzintézetekre

Csaknem 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzintézetre a Magyar Nemzeti Bank, mert jogszerűtlenül emelték meg a különböző tarifáikat. A jegybank megtiltotta az érintett kereskedelmi bankoknak a jogsértés folytatását, a jogtalanul elvont díjtöbbletet pedig április 30-áig vissza kell fizetni az ügyfeleknek.

„Célunk az, hogy egy fair szolgáltatói magatartást kényszerítsünk ki a szolgáltatóktól” – nyilatkozta Windisch László MNB-alelnök. Ezért szabott ki bírságot 35 pénzintézetre a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a bankok jogszerűtlenül emelték meg az ügyfeleik díjait és költségeit.

„A jogsértő magatartás folytatásától a szolgáltatót a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése eltiltotta. És minden esetben fogyasztóvédelmi bírság kiszabására is sor került. 33 ügyben emellett a jogosulatlanul beszedett díjak visszafizetésére is kötelezzük a pénzügyi szolgáltatókat. Összességében ebben a 35 esetben közel 1,2 milliárd forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtunk ki” – fejtette ki az MNB fogyasztóvédelmi alelnöke.

Windisch László elmondta, hogy az MNB megtiltotta az érintett szolgáltatóknak a jogsértés folytatását, a jogtalanul elvont díjtöbbletet pedig április 30-áig vissza kell fizetni az ügyfeleknek. A jogsértések több százezer számlatulajdonost érintenek, a becslések szerint összesen 10 milliárd forintnyi visszatérítendő összegről van szó.


„Tipikus jogsértés volt, hogy kevesebb mint 2 hónap telt el az emelés közzététele és a hatálybalépés között. Találkoztunk olyan esettel is, amikor téves tájékoztatás történt, tehát a meghirdetettől eltérő díjat, költséget számított fel a pénzügyi intézmény. Nagyon sok esetben találkoztunk az új díj bevezetésével” – mondta el Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatója.

A megbüntetett bankok között van az OTP, a Raiffeisen, az Erste, a CIB és az MKB is, valamint húsz takarékszövetkezet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nyilatkozott Karácsonyék tervéről az Autós Nagykoalíció elnöke

Nyilatkozott Karácsonyék tervéről az Autós Nagykoalíció elnöke

Mindössze néhány napja döntött a Karácsony Gergely-féle városvezetés a Budapesti Klímaügynökség létrehozásáról, az új intézmény irányítására felkért Ámon Ada máris egy olyan elképzeléssel állt elő, amely rendkívül nehéz helyzetbe hozná a budapesti autósok nagyobbik részét. Az energiapolitikai szakértő ugyanis arról beszélt egy podcastműsorban, hogy kitiltaná a főváros utcáiról a tíz évnél idősebb gépkocsikat.
Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Lengyelországnak egyre súlyosbodó hibrid háborúval kell szembenéznie, a Fehéroroszországból érkező illegális migráció kivédése érdekében pedig megkezdte teljes keleti határszakaszának további megerősítését – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!