2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Százezer forint fölött lesz a minimálbér

Százezer forint fölött lesz jövőre a minimálbér. A kormány megállapodott a szakszervezetekkel – így 2014-ben 101 ezer 500 forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum pedig négyezer forinttal nő januártól.

„A minimálbér esetében 3,6 százalékos, a garantált bérminimum esetében pedig 3,5 százalékos emelést jelent az idei évhez képest” – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

A kormány és a szakszervezetek megállapodása alapján a minimálbér 101 500 forint lesz 2014-ben, ami 3500 forintos emelés, a szakmunkás bérminimum pedig 4 ezerrel nő, 118 ezer forintra. „Olyan kompromisszum született, amely a 2014-es évben mind a reálkeresetek növekedése tekintetében, mind a munkahelyek megőrzése, vagy a foglalkoztatás – adott esetben – bővülése tekintetében segíthet nekünk majd abban, hogy a magyar gazdaság a következő, 2014-es esztendőben is jó számadatokat produkálhasson” – mondta Czomba Sándor.

A munkavállalók érdekképviselete kétezer forinttal többet szeretett volna elérni, de az egyezséggel így is elégedett. Az infláció feletti emeléssel ugyanis reálértéken is nőnek majd a bérek. „Reméljük, hogy ez a megállapodás azt fogja eredményezni, hogy az előre számított százalékoknál magasabb, tényleges bérnövekedés következik be a jövő év végéig” – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.


A megállapodást a vállalkozók érdekképviselete is jó kompromisszumnak tartja. Dávid Ferenc úgy számol: az csak az üzleti szférában több, mint félmillió embert érint közvetlenül, emellett arra biztatja a munkaadókat, hogy lehetőség szerint a kötelező minimumokon felül emeljék majd a béreket. „Itt elsősorban a két direkt, kötelező bértételről beszélek, amit január 1-től kötelező kifizetni a munkaadóknak, és természetesen arra is biztatjuk a munkaadói szervezeteket, hogy ezeket a béreket minden körülmények közt fizessék ki” – mondta Dávid Ferenc.

A megállapodással a gyed és a tanárok bére is nőni fog, hiszen mindkettőt a minimálbérhez kötötték.

Az Együtt–PM ráígért a megállapodásra: közleményükben azt írják: ha a baloldali összefogás kerül kormányra, a kétkulcsos adórendszerrel és az adójóváírás visszaállításával a minimálbér nettója 8-10 ezer forinttal fog emelkedni. A minimálbér emelése a szocialistáknak sem tetszik, igazságtalan rendszerről írnak közleményükben, szerintük a minimálbér vásárlóértéke 2014-ben csökkenni fog a megállapodással.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Békemenet lesz június 1-jén

Békemenet lesz június 1-jén

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!