2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 11:00

Gazdaság

Soron kívüli intézkedést sürget a tejszakma

A hazai tejtermelők mellé álltak a multik, míg korábban a külföldi tejek fogytak a leginkább, ma már a magyar termékek vannak többségben. Az uniós többlettermelésnek azonban a hazai árakra is hatása lehet. A szakma ezért soron kívüli intézkedéseket sürget a szaktárcánál.

Napi 650 ezer liter nyers tejet dolgoznak fel az egyik alföldi üzemben. A magyar tulajdonú vállalkozás piacvezető, 20 százalékos részesedést tudhat magáénak. Míg korábban a külföldi, olcsó tejek fogytak a leginkább, ma már a magyar termékek uralják a bolti polcokat. „Ha azon gondolkodunk, hogy kinek ad ez nagyobb biztonságot, akkor azt mondom, hogy a termelői csoport kistermelői részének, hisz ez egy olyan védőhálót tart alattuk, amivel egyébként nem rendelkeznének” – mondta a Hír TV-nek Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezető igazgatója.

A hazai termelőket segítette az elmúlt időszakban az is, hogy a tejpiacon több áfacsalást is sikerült leleplezni. Ezzel az irreálisan olcsó szlovák vagy lengyel tejek feketepiaci csatornái bedugultak, és csökkent az importált tej és a magyar tej ára közötti különbség. Ráadásul a hazai piaci szereplők összefogtak, és ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, februárban a legnagyobb multi kereskedelmi láncok is csatlakoztak a Tej Terméktanácshoz.

„Az Auchan stratégiája teljes mértékben megegyezik azzal a törekvéssel, mely szerint a gyártókat, ha lehetőség van, akkor a magyar gyártókat helyezzük előtérbe a beszállítóink között, és közvetlenül a gyárakból kerüljön a polcokra a termék” – közölte Balogh Gabriella, az Auchan Magyarország Kft. frissélelmiszer-beszerzési vezetője.

Átmeneti lesz az olcsóbb tej?

Az érdekek azonban változhatnak, ugyanis az unióban nőtt a tejtermelés, miközben tejporgyártó üzemek szűntek meg. A nagyobb alapanyag-mennyiség pedig a nyers tej árának csökkenéséhez vezetett. A szakma a hazai tejpiac stabilitásának megőrzése érdekében soron kívüli hatósági intézkedéseket sürget a szaktárcánál.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a kinti áresés minél mérsékeltebben hasson az itthoni tejfelvásárlási árakra, továbbá abban vagyunk érdekeltek, hogy az az elmúlt időszakban kialakult stabil árszínvonal, amely akár a tejfeldolgozók átadási áráért a kiskereskedelemnek, akár a tejtermelőknek fizetett tejárat jellemezte, megmaradjon” – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A szakma egyelőre úgy látja, ha be is gyűrűzik az európai ár, az olcsóbb tej megjelenése átmeneti lesz, őszre, illetve legkésőbb a jövő év elejére visszarendeződhet a tejpiac.

További részletek a Bruttóban 19 óra 30 perctől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!