2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 09:05

Gazdaság

Paks európai szinten is példaértékű

A tervezett üzemidején túl még további húsz évig üzemeltethetik a Paksi Atomerőmű 1-es blokkját – jelentették be az üzem harminc éves születésnapján. A mai napon járt le ugyanis a 1982-ben átadott reaktor üzemi ideje. A hazai villamosenergia-termelés több mint 43 százalékát adó atomerőmű az elmúlt évtizedek során stabilan látta el a szolgáltatást és európai szinten is példaértékű, ezért a nukleáris bizottság úgy határozott még 2032-ig meghosszabbítja működtetési idejét.

Magyarország első és egyetlen atomerőművének építését 1969-ben határozták el, majd a Szovjetunióból érkezett tervek alapján kezdték meg az építkezést. Akkoriban Magyarország legnagyobb beruházásaként tartották számon, több mint tízezren dolgoztak Pakson.

– Harminc évvel ezelőtt 11 ezren dolgoztak, maga az építkezésen, mert csúcsában volt maga az építészeti munka, nemcsak az 1-es, hanem a többi blokkokon is – fogalmazott Hamvas István vezérigazgató. 30 évvel ezelőtt, amikor az 1-es blokkot felállítottuk, akkor már az üzemeltető személyzet is felállt, 1800-2000 fő volt az, aki az 1-es blokk munkájának elindítását segített – tette hozzá.

Az üzemben a kezdeti állapothoz képest komoly fejlesztéseket vittek végbe. Már a kilencvenes években elvégezték a blokkok biztonságának teljes újraértékelését. 2002-ben pedig megerősítették a rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező események elleni védekezést is. Ennek köszönhetően Paks minden olyan teszten átment, amit a közelmúltban végeztek.

– Mind irányítástechnikában, mind földrengésvédelemben nagyon komoly előrelépések voltak, és talán elég a legutóbbi stressz tesztnek nevezett célzott biztonsági felülvizsgálati eredményét kiemelni, ami megállapította, hogy nemzetközileg is példaértékű a Paksi Atomerőmű színvonala – mondta Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

A harmincadik évfordulón jelentették be, hogy az üzem 1-es blokkjának nem kell leállnia, mert továbbra is megfelel minden biztonsági feltételnek.

– Az üzemidő-hosszabbítás hatósági feladatait elvégeztük – közölte Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Az üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmet pozitívan elbíráltuk – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a 2032-ig meghosszabbítják az első blokk üzemidejét. Így változatlanul a paksi atomerőmű adja Magyarország villamosenergia-termelésének 43 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!