2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Még mindig nincs döntés a cafeteria-rendszer átalakításáról

2016. május 15., vasárnap 10:45, frissítve: hétfő 09:08

Továbbra sincs kormánydöntés a cafeteria-rendszer átalakításáról. Lázár János szerint a Szép-kártya maradhat, de az Erzsébet-utalványoknál lehetnek változások. Szakértők viszont úgy látják: nincs szükség a jelenlegi rendszer megváltoztatására, kizárólag a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány szolgáltatói hátterét kellene liberalizálni. Az unió ugyanis a magyar béren kívüli juttatásokkal szemben nem emelt kifogást.

Az ígéretek ellenére továbbra sem tudni, hogyan alakítja át a kormány a cafeteria-rendszert. Az Európai Bíróság február végén úgy döntött, hogy a magyar cafeteria-rendszer nem egyeztethető össze az uniós joggal. A bíróság szerint sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok nem bocsáthatnak ki Magyarországon Szép-kártyát vagy étkezési utalványt. A csütörtöki kormányinfón, a Hír TV kérdésére a kancelláriaminiszter azt mondta, az átalakításnak lesznek vesztesei.

Lázár János megerősítette, hogy a Szép-kártya mellett az Erzsébet-utalvány rendszere is megmarad. „Most a vállalkozók számára az a cafeteria, ami tulajdonképpen egy adópolitikailag támogatott kedvezményes juttatás, hogy milyen formában marad fönn, erről tárgyalásokat kell folytatni. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kamara bevonásával végzi a háttérszámításokat, hogy milyen rendszer legyen készpénzes, maradjon a jegyrendszer, de a támogatott jutatatás fenn fog maradni” – mondta Lázár János.

Az egyik béren kívüli juttatásokkal foglalkozó cég szakértője szerint nem szerencsés a különbségtétel az munkavállalók között. Szerinte ahol megmarad a juttatás ott többféle lehetőséget mérlegelhetnek szaktárcánál. „Elhangzott, hogy ez nem képezné a nyugdíj alapját. Ebből következően kevesebb járulékot kellene vagy egyáltalán nem kellene rá járulékot fizetni. De hogy konkrétan adózási oldalról mit jelentene? A bérjövedelemnek nagyon sok összetevője van, és ugyanazok az adók és járulékok vonatkoznának rá, amiből némelyiket nem kellene megfizetni, ez is egy lehetőség, hogy azt mondják, hogy a cafeteriának pénzbeli megváltása más adózási kategóriába esne, mint a készpénzes kifizetések” – mondta Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. szakértője.

A kormánynak a június 15-ig kell átdolgoznia a hazai cafeteria-rendszert az Európai Bíróság döntése alapján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!