2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy szoknya egy nadrág

Következik:

Híradó 23:00

Gazdaság

Lettország is euróra váltott

Az új évvel tizennyolcra emelkedett az euróval fizető országok száma. Lettország ugyanis a közös valutára cserélte a nemzeti valutát, a lattot. Rigában az euró bevezetése alkalmából ünnepséget tartottak a kormányfő vezetésével. Január elseje más változást is hozott a tagállamok életébe.

A lett miniszterelnök éjfél után a szintén euróövezeti tag Észtország kormányfőjével és a nemzeti bank elnökével együtt vette ki a bankautomatából az első euróbankjegyet. „2014 történelmi év Lettország számára, amikor újabb fontos lépést teszünk azzal, hogy az eurózóna 18. tagja leszünk. Ezen az úton tíz éve indultunk el, amikor Lettország csatlakozott az Európai Unióhoz – mondta Valdis Dombrovskis. – Vagy talán még korábban, amikor visszanyertük függetlenségünket, és megfogalmaztuk stratégiai célunkat, hogy egyesüljünk a nyugati demokratikus világgal, és az uniós tagsággal együtt 2004-ben NATO-tagok lettünk. A csatlakozás az eurózónához a következő logikus lépést jelenti” – vélekedett a lett miniszterelnök.

A balti állam az után vezette be a közös európai pénzt, hogy a 2008-as gazdasági válság miatt ötödével esett vissza a gazdasága. A megszorítások után viszont az utóbbi két évben az unió leggyorsabban fejlődő gazdasága lett. A rigai kabinet az országot sújtó válság megoldásának egyik fontos eszközét látja az euróban. Az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte a lettek lépését. „Lettország euróövezeti csatlakozása fontos esemény nemcsak a lettek, hanem az euróövezet és az egész Európai Unió számára – mondta José Manuel Barroso. – Ez a lett kormány és az emberek erőfeszítéseinek és szilárd elhatározásának az eredménye. A mély gazdasági válság után meghozott intézkedéseknek köszönhetően Lettország erősebben lép az euróövezetbe, mint valaha” – tette hozzá az EB elnöke.

A lett lakosság azonban nem ilyen lelkes. Felmérések szerint az emberek mindössze 25 százaléka támogatja csak az euró bevezetését, 50 százaléka ellenzi. Az egykori keleti blokk országai közül eddig négy – Szlovénia, Szlovákia, Észtország és Lettország – vezette be a közös uniós fizetőeszközt. A tervek szerint Litvánia lesz a következő, 2015-ben.

Január elsejével más változások is életbe léptek: az Európai Unió összes tagállamában megnyílik a szabad, korlátlan munkavállalás lehetősége. A brit kormány tiltakozott ez ellen, London szerint ugyanis a bevándorlók komoly terhet raknak a szigetország szociális rendszerére. Ezért január elsejével szigorították az uniós tagállamokból Nagy-Britanniába érkező dolgozók szociális ellátását. Az egyik rendelkezés szerint például az első három hónapban nem kaphatnak munkanélkülieknek járó juttatásokat. A másik újdonság, hogy az új évvel Görögország vette át fél évre a soros uniós elnökséget. A görög kormányfő a takarékosság és a növekedés elősegítését, valamint az illegális bevándorlás elleni harcot jelölte meg fő feladatának.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!