2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Kevesebb a kiadó magánszálláshely a Balatonon

A netes kassza bevezetése miatt kevesebb a kiadó magánszálláshely a Balaton-parton. Van, aki két évtized után hagy fel a szobakiadással. A tó környéki szállodák viszont telt házzal mennek a pünkösdi hétvégén. A vendégek kétharmada belföldi, sokan a SZÉP-kártyájukon maradt összeget használják fel a pihenésre.

A pünkösdi hosszú hétvégére beköszöntött az első igazi nyári meleg. A tó még csak 21 fokos, de már így is többen bemerészkedtek a vízbe.

Az egyik szálloda Balatonfüred reformkori városrészében a legtöbb Balaton-parti hotelhez hasonlóan telt házzal működik a háromnapos hétvégén. Az előfoglalásokat sokan még a SZÉP-kártyájukon maradt pénzből fizették, amelyet május közepéig kellett elkölteni. „Vendégeink körülbelül harminc százaléka külföldi, hetven százaléka belföldi. Bizony még az utolsó napokban is estek be foglalások, és ennek köszönhető a teljes telt házunk. A magyar vendégek közül voltak, akik lejárat előtti SZÉP-kártyával fizették ki az előleget” – mondta a Hír TV-nek Szíjártó Csaba, az Anna Grand Hotel igazgatója.

A magánszálláshelyek közül sok azonban még nem nyitott ki. Csabi Lajos Alsóörsön több mint húsz éve adja ki nyáron két emeleti szobáját a ház különálló részében, a netes kasszarendszer miatt azonban most egyelőre kivár. Azt mondja, a múlt héten jelent meg a helyi újságban, hogy a fizető vendéglátással foglalkozó magánszemélyek is kötelesek az adóhatósághoz bekötött kasszát működtetni, de erre nekik nincs pénzük, ráadásul a számítógéphez sem értenek.

Csabi Lajos szerint a település szinte valamennyi kisszobakiadója hasonlóan gondolkodik, a Balaton Szövetség adatai szerint pedig sokan töröltették már magukat a nyilvántartásból. A netes kassza bevezetése alól egyelőre mentesülnek azok a szobakiadók, akik tavaly számlát adtak vendégeiknek. Ők januárig maradhatnak ennél a megoldásnál, a kiadott számlákról viszont hetente kell jelentést adniuk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!