2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 11:00

Gazdaság

Gyurcsányi receptet kínál az IMF az Orbán-kormánynak

Érzékeny az IMF véleményére a Költségvetési Tanács, de a testület elnöke nem tart szükségesnek gazdaságpolitikai fordulatot. Kovács Árpád szerint az állami kiadásokon érdemben már nem lehet faragni.

A magyar gazdaság az IMF országjelentése szerint is túl van a recesszión. A Nemzetközi Valutaalap 2 százalék alatti gazdasági növekedésre számít idén, ami elmarad a kormány és a nemzetközi hitelminősítők előrejelzéseitől is. Az IMF a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején megismert receptet kínálja a harmadik Orbán-kormánynak. A Valutaalap kiadáscsökkentéssel, elbocsátásokkal és a különadók mérséklésével pörgetné fel a magyar gazdaságot. A kormány nem változtat az unortodoxnak is nevezett gazdaságpolitikán – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési államtitkárának szavaiból. „Mind az IMF mind az Európai Bizottság elismeri a sikereket. Ők is úgy gondolják, hogy a hiány 3 százalék alatt maradhat, az államadósság csökkenő pályán marad és a gazdaság érdemi növekedésnek indult. Olyan növekedésnek, amely sokkal magasabb a tagállamok átlagánál. Azt gondolom, hogy ez a gazdaságpolitika sikerességét igazolja, és azt, hogy ezt a gazdaságpolitikát kell folytatni az elkövetkezendő években” – mondta Banai Péter Benő.

A Költségvetési Tanács átolvassa az IMF-jelentést, de irányváltást nem tart szükségszerűnek a testület. A jelenlegi gazdaságpolitikával az államadósság belátható időn belül a GDP értékének 60 százaléka alá szorítható – mondja a Tanács elnöke. „Ezen a kiadási oldalon nincs már lehetőség lényegi mozgástérre. Lehet ésszerűsíteni, lehet keresni százmilliárdot, ami nagyon fontos, de alapvetően nem lehet, hiszen a strukturális változtatások is első oldalon ugye többletet okoznak” – mondta Kovács Árpád.


Az Állami Számvevőszék a jövőben kiemelten ellenőrzi azoknak a kedvezményeknek a felhasználását, amelyeket a gazdaság élénkítésének reményében ad az állam. „Ilyenek például a beruházási adókedvezmények ellenőrzése. Vagy akár most amit tervezünk, hamarosan indul a foglalkoztatást támogató adókedvezményeknek a hatásossága, hogy elérjék a céljukat azok a kedvezmények, amik mögött lemondunk adóforintokról, hogy az üzleti szféra új munkahelyeket hozzon létre. Eléri-e ezt a célt?!” – tette fel a kérdést Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A ciklus végére a kormány a GDP 76 százalékára mérsékelné az államadósságot, amit a Költségvetési Tanács teljesíthető célnak tart.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!